Ukrajna | 2021. 02. 20. – 12:10 |
Az ukrán elnök szerint Ukrajna tiszteletben tartja a nemzeti kisebbségek hagyományait és kulturális értékeit, ezért megfelelő törvényt kell elfogadni. Fotó: RBC.ua

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Ukrajnában szükség van egy nemzeti kisebbségek jogainak védelméről szóló törvény elfogadására.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Legfelsőbb Tanács és a Miniszteri Kabinet képviselőivel folytatott megbeszélésen javasolta a nemzeti kisebbségek jogainak védelméről szóló törvény elfogadását.  Ez a törvény a nyelvhasználatot, valamint az identitás védelmét fogja szabályozni – adta hírül az RBC Ukrajna hírportál.

Elmondása szerint

Ukrajna tiszteletben tartja a nemzeti kisebbségek hagyományait és kulturális értékeit, ezért megfelelő törvényt kell elfogadni.

A portál közlése szerint az ukrán államfő megjegyezte, hogy

jogállásuk rendezése elősegíti a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét, valamint egyenlővé teszi az összes nemzeti kisebbséget.

«Nekünk mint államnak meg kell védenünk a nemzeti kisebbségek hagyományait, ünnepeit, nyelvét, folklórját, ugyanakkor megköveteljük az ukrán hagyományok és az ukrán nyelv tiszteletét.  Bármely nemzeti kisebbséghez tartozó gyermeknek ismernie kell saját anyanyelvét és az ukrán nép nyelvét is.  Ez az igazságos» – hangsúlyozta Zelenszkij.

Korábban a Kárpátinfo.net hírt adott róla, hogy a Legfelső Tanácsnál beregisztráltak egy törvényjavaslatot, mely szabályozná más államok szimbólumainak használatát az önkormányzati hivatalok épületein. A dokumentum fő szerzője Anatolij Kosztyuh kárpátaljai képviselő.

A kárpátaljai fellebbviteli bíróság zár alá vette Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének otthonában tartott házkutatáskor lefoglalt vagyontárgyakat. A törvényszéki közlemény szerint azért vették zár alá a vagyontárgyakat, mert tárgyi bizonyítékként szolgálnak a bűnvádi eljárásban.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!