Ukrajna | 2021. 02. 18. – 07:26 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A Miniszteri Kabinet 2021. április 30-ig meghosszabbította Ukrajnában a karantént, és február 24-től sárga járványügyi szintet állapított meg az országban.  

A kormány ezt a döntést február 17-én, szerdán tartott ülésén hozta meg – adta hírül a Korrespondent.net hírportál.

„Javasoljuk Ukrajna területén a karanténidőszak meghosszabbítását 2021. április 30-ig,

és az epidemiológiai szintek bevezetésével adaptív karantén létrehozását.

Négy szintre osztjuk az ország megyéit - zöld, sárga, narancssárga és piros” - mondta Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter a kormányülés során.

Elmondása szerint a járványveszély sárga szintjén életben vannak azok a korlátozások, amelyek bizonyos engedményekkel jelenleg is érvényben vannak az országban.

A sárga szint az egész országban alapszint lesz, amíg el nem érjük a zöld vagy piros szintet. Ezek azok a korlátozások, amelyek ma némi lazítással érvényben vannak – mondta a tárcavezető.

Többek között megengedett:

  • a tömeges rendezvények megtartása - 4 négyzetméternyi területen egy fő, vagy a terem 50%-os telítettsége esetén;
  • az oktatási intézmények látogatása több mint 20 fős csoportokban;
  • a mérkőzések megtartása, sportolás csapatban, de a betöltött helyek számának bizonyos korlátozásaival;
  • a kávézók és éttermek munkája 24:00 óráig.

Sztepanov megnevezte a karantén törlésének feltételeit is. Szerinte erre akkor lesz lehetőség, ha a régiók felében teljesülnek a zöld karanténzóna feltételei. Ugyanakkor az influenza és az akut légúti vírusfertőzések előfordulási aránya e feltételekhez volt kötve.

Ez a szint a következő feltételek mellett érhető el:

  • az influenza és az akut légúti vírusfertőzések előfordulása Ukrajna legalább 13 régiójának területén nem haladja meg az adott régióra megállapított járványküszöb 50%-át;
  • a COVID-19 fertőzés PCR-rel történő kimutatási és antigén-meghatározási aránya kevesebb, mint 5%.

Sztepanov azt is elmagyarázta, miért választották ezt a két mutatót:

„Mivel vannak olyan polgárok, akik nem tesztelnek vagy nem fordulnak orvosi ellátásért, hanem egyszerűen feljegyzik, hogy légzőszervi betegségük van és betegszabadságra mennek.

Ezt kivétel nélkül figyelembe kell vennünk. Ezért a zöld szint esetében az akut légúti vírusfertőzések és a COVID-19 helyzetét vettük figyelembe”.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában ismét négyezer fölé emelkedett az új betegek száma. Eddig 1 128 895-en gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem hatezren.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy elhalasztották a vakcináció kezdetét Ukrajnában. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter elmondta, hogy Ukrajnában a jövő héten megkezdődhet a koronavírus elleni vakcináció.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!