Ukrajna | 2021. 02. 17. – 08:49 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Jurij Vitrenko, az Energiaügyi Minisztérium ideiglenes vezetője azt ígéri, hogy a gázárak az idei év végéig nem emelkednek majd.  

A tarifákkal kapcsolatos helyzetről az Ukrajna 30. fórumon beszélt február 16-án, kedden – írja a Korrespondent.net hírportál. 

„Az európai piac konjunktúrája alapján számítani lehet az árak emelkedésére, de a kormány ezt nem engedi meg. A kormány most olyan fenntartható megoldáson dolgozik, amely lehetővé teszi annak biztosítását,

hogy az emberek ez év végéig ne fizessenek többet, mint 6,99 hrivnyát egy köbméterért” - mondta.

Elmondása szerint különösen ebből a célból kívánják biztosítani az ukrán gáz szabad piacra jutását éves termék formájában, amelyet később a szállítók értékesítenek a lakosság számára.

„Nem engedjük, hogy az év végéig emelkedjen a gáz ára. A szállítóknak alacsonyabb költségekkel kell versenyezniük. Még adminisztratív korlátozásokat sem fogunk megállapítani, csak egy ilyen piacszerkezetet, piacok kialakítását szeretnénk megállapítani a visszaélések elleni küzdelem érdekében oly módon, hogy különböző árak legyenek, miközben ezek nem lesznek magasabbak, mint 6,99 hrivnya/köbméter” - jelentette ki Vitrenko.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Naftohaz ötszörösére növelte részesedését a lakossági gázpiacon. A Naftohaz adatai szerint még 2020 szeptemberében a társaság Ukrajnában a háztartási fogyasztók mindössze 2%-ának szállított gázt.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy 20 év alatt Ukrajna csaknem ötszörösére csökkentette a hajdina termelését. Emellett Ukrajna tavaly Kazahsztánból importálta a hajdina 28%-át, Fehéroroszországból pedig további 25%-ot.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!