Kárpátalja | 2021. 02. 15. – 10:05 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa közösségi oldalán tájékoztatja a polgárokat az Ukrajnába történő beutazás hatályos szabályairól.

Ukrajnába minden állampolgár beutazhat, de 2021. február 15-től változtak az ország besorolási kategóriák!

A beutazás feltétele, az érvényes útiokmányok és egyéb feltételek  mellett, hogy olyan egészségbiztosítással rendelkezzenek, amely fedezi egy esetleges koronavírus fertőzés valamennyi (kezelési, elkülönítési, stb.) költségét.

Fentiek teljesítése mellett a 14 napos karantén-kötelezettséget az alábbiaktól teszik függővé:

  • Vörös országból  a belépő külföldieket és a hazatérő ukránokat 14 nap hatóságilag ellenőrzött karanténra kötelezik mobil alkalmazás letöltésével,  amelyből csak negatív teszt eredménnyel lehet kijönni. Negatív teszt eredményként elfogadják a belépés előtt kevesebb mint 48 órával kiadott külföldi laboratóriumi eredményt is. A belépni kívánó külföldi személy esetében az ország meghatározás nem az állampolgárságától függ, hanem attól, hogy a belépést megelőző 14 napban a személy hol tartózkodott.

Magyarországot 2021.02.15-én ismét a zöld országok közé sorolták!!!  

  • Zöld országból érkezők mentesülnek a karantén-kötelezettség alól Ukrajna területén.     
  • (A vörös és zöld országok listáját minden pénteki napon felülvizsgálja az Ukrán Egészségügyminisztérium.)

Az egészségbiztosítással kapcsolatos követelmények pontosításra kerültek : Ukrajna területén való tartózkodáshoz szükséges biztosítási kötvény kibocsájtójának egy Ukrajnában bejegyzett biztosító társaságnak, vagy Ukrajna területén bejegyzett képviselettel rendelkező, ill. Ukrajnában partner-társasággal szerződéses jogviszonyban álló  külföldi biztosító társaságnak kell lennie.

A biztosítási kötvénynek fedezetet kell biztosítania a COVID-19 betegséggel kapcsolatos gyógykezelés és karantén alatti ellátás költségeire, valamint a kötvény érvényességének az állampolgár ukrajnai tartózkodásának teljes idejére kell szólnia.  

Az alábbi elérhetőségeken érhető el a biztosítás Ukrajnában, azonban ezek tartalmáért felelősséget nem vállalunk!

A beutazás engedélyezése, vagy annak megtagadása továbbra is az eljáró határőrség hatásköre.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajna Egészségügyi Minisztériuma február 12-én frissítette a koronavírus-járvány szempontjából kockázatosnak minősített országok listáját. Magyarország zöld besorolást kapott.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy egy év alatt Ukrajna népessége 300 ezer fővel csökkent. Ukrajna népessége gyorsan csökken az alacsony születési arány és a rövid élettartam miatt – mondta Lidia Tkacsenko, a Demográfiai és Társadalomkutató Intézet vezető kutatója.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!