Kárpátinfo.net
A rendfenntartók október 21-től a QR-kód alapján ellenőrzik a Covid-igazolványok hitelességét - mondta el az egyik tv-csatorna adásában Olekszij Bilositszkij, az Ukrán Járőrrendészeti osztály főosztályvezető-helyettese.

Elmondása szerint a Nemzeti Rendőrség a Digitális Fejlesztési Minisztériummal közösen kifejlesztette és elkezdte integrálni a megfelelő szoftvereket a rendőrségi táblagépeken, hogy ellenőrizni tudják Gyija (Дія) mobilalkalmazásban a covid-igazolványokat vagy azok papíralapú változatát - írja a Korrespondent.net.

Bilositszkij megjegyezte, hogy

ellenőrzéseket hajtanak végre a személyszállítás, az intézmények, a piacok és a kereskedési egységek látogatása során.

Elmondása szerint a papír alapú oltási igazolványoknak tartalmazniuk kell az oltás típusáról, az oltási adagok számáról, az orvos aláírásáról és a hivatalos egészségügyi intézmény pecsétjéről szóló tájékoztatást.

"A polgárok oltására vonatkozó összes adat már szerepel a nyilvántartásban, amely nemzetközi adatbázisokhoz is kapcsolódik. Az információkat nagyon alaposan ellenőrzik. Az oltási bizonyítványokat ellenőrző alkalmazottaknak meg kell győződniük arról, hogy a tanúsítványok hitelesek, mert vannak ismert esetek hamisításukról" - mondta Bilositszkij.

A hamisított orvosi dokumentáció előállításáért és értékesítéséért a szabálysértőket 17 ezer hrivnyás pénzbírsággal, valamint akár 5 év börtönnel is sújthatják.

A hamis tanúsítványok és bizonyítványok használatakor büntetés jár - 850 hrivnyáig terjedő pénzbírságtól a szabadság legfeljebb 2 éves korlátozásáig.