Magyarország | 2020. 12. 03. – 10:04 |

Címlapképünk illusztráció. Forrás: Internet

Az elmúlt napokban az ukrán sajtóban széles körben nyilvánosságot kapott az a felvétel, amelyen a Kárpátalja megyei Szürte település önkormányzatának megválasztott képviselői állítólag Magyarország himnuszát éneklik a testület alakuló ülését követően.

A híradás nyomán számos kommentár, indulatosan vagy visszafogottabban megfogalmazott bírálat, támadás érte az önkormányzat képviselőit, a kárpátaljai magyarokat, illetve Magyarországot.

Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy ezen vélemények megfogalmazói, ahogyan a felvételt kritikátlanul közzé tevő sajtó munkatársai sem tájékozódtak kellően a kérdésben.

Időközben kiderült, hogy a felvételt készítő és nyilvánvalóan rosszindulattal közzé tevő személy - aki mellesleg a választáson vereséget szenvedett politikus hozzátartozója - szándékosan elmulasztotta megörökíteni azt, hogy az ülés végén felcsendült Ukrajna nemzeti himnusza, majd csak ezt követően énekelték el a magyarok több évszázados nemzeti imádságát, amely történetesen valóban Magyarország nemzeti himnusza is lett idővel.

Ezen imádság a világon bárhol élő magyarság kulturális örökségének és identitásának része, hasonlóan a magyar nemzeti színekhez (piros-fehér-zöld).

A világszerte élő magyar közösségek ezeket nem Magyarország, hanem a magyar nemzethez tartozás szimbólumaként őrzik és használják, ahogyan ezt történik az Ukrajnában élő magyarok esetében is.

Ukrajna 1992-ben elfogadott törvénye a nemzeti kisebbségek jogairól 6.cikke garantálja a nemzeti szimbólumok használatát ezen kisebbségek számára.

Ezen példamutató és modern jogszabályi rendelkezés nyomán vált lehetővé, és immár évtizedes gyakorlat az, hogy a magyarok által lakott településeken láthatóak a magyar nemzeti színek és ünnepi alkalmakkor felcsendül a nemzeti imádság.

Reméljük, hogy a különböző etnikumok közötti és kisebbségi identitás iránti tisztelet ezen szép és nagyra értékelendő hagyománya Ukrajnában zavartalanul folytatódhat.

Magyarország kijevi nagykövetsége

Korábban hírt adtunk róla, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vizsgálatot indított annak kapcsán, hogy a kárpátaljai Szürte településen a helyi képviselők beiktatásukkor elénekelték a magyar himnuszt. Az SZBU közlése alapján az ellenőrzés eredményei alapján megteszik a megfelelő intézkedéseket.


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés