Kárpátalja | 2021. 02. 12. – 12:03 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Február 11-én ismeretlen személyek betörtek egy magánlakásba Kárpátalján, amelyet a Munkácsi Határőrség haranglábi osztagának két határőre bérelt, és könnygázt vetettek be a katonák ellen.  

Amíg a határőrök magukhoz tértek a rájuk mért támadástól, az ismeretlenek fizikai erőszakkal fenyegetőztek, hangsúlyozva, hogy a határőrök ittlakása és „normális szolgálata” csak akkor lehetséges, ha „együttműködnek” a dohánycsempészekkel.

A határőrök elleni támadás legvalószínűbb oka a csempészek múlt heti illegális tevékenységének beszüntetése volt.  

Az osztag, amelyben az egyik sérült katona volt, több mint 20 mesterkarton cigarettát tartalmazó rejtekhelyet talált. A füstölni valót a csempészek Magyarországra tervezték átjuttatni.  

A határőrök törvényes cselekedetei felháborították a csempészeket, akik bosszút akartak álltak és megfélemlíteni a katonákat.

A helyszínre mentősöket és rendőröket hívtak ki.

Ukrajna Büntetőtörvénykönyvének 345. cikkelye, azaz rendészeti tisztviselővel szembeni fenyegetés vagy erőszak elkövetése értelmében az ügyben büntetőeljárást indítottak.

Az illetékes hatóságok nagy erővel keresik a támadókat.

Megjegyezendő, hogy csak tavaly 27 esetben történt erőszak az Állami Határszolgálat személyzete ellen, 3 esetben katonai vagyonkárt okoztak, 9 esetben az Állami Határőrség szolgálatának katonáinak okoztak vagyonkárt és 15 esetben fizikai erőszakkal fenyegették őket - írja Állami Határszolgálat hivatalos oldalán.

Egy ilyen szégyenteljes tett már 2018 novemberében Vadim Berezenszkij, a
Terebesfejérpataki (Ділове, Rahói járás) határőrosztag vezetőjének halálához vezetett.

A cigarettacsempészetben részt vevő emberek követés során a határőrt halálra gázolták.

A gyilkost még nem büntették meg, az ügyet a bíróság tárgyalja.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a cigarettacsempészetet segítették a Munkácsi Határőrség katonái. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai egy nap alatt két cigarettacsempészeti rendszert tártak fel. A cigarettacsempészetet a Munkácsi Határőrség tisztviselői segítették.  

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Franciaországban ellopott gépkocsit fedeztek fel Csapon. A gépkocsi iratainak átvizsgálása során működésbe lépett az Interpol adatbázisa.  


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!