2020. 11. 27. – 14:29 |

Felszáll-e a köd a nagymuzsalyi aranybánya fölül?


Hirdetés

Nagymuzsaly környékén továbbra is mindennapos téma a település hegyvidéki részén meglévő aranybánya körül kialakult bizonytalanság, ami nemcsak az itt élők megélhetését biztosító turizmust, gyümölcs- és bortermelést veszélyezteti, de a lehetséges környezeti ártalmak miatt az emberek egészségi állapotát is károsíthatja.

Az előzményekről annyit érdemes tudni, hogy az aranybánya területén korábban kitermelést folytató Zakarpatpolimetal cég évekkel ezelőtt csődhelyzetbe került, és az elmúlt egy évtizedben nem is folytak érdemleges munkálatok a bánya területén. A Zakarpatpolimetal jogutódjaként nemrég képbe került Karpatszka Rudna Kompanyija a korábban kibányászott halmoknál nemrég újabb munkálatokba kezdett azzal a céllal, hogy az ott felhalmozódott kőzetből nemesfémeket nyerhessenek ki. Mindez természetesen sok kételyt kelthet nem csak a helyiekben, de a közelben élők biztonságérzetében is.

Az idén nyáron Nagymuzsalyban falugyűlésre került sor a kialakult helyzettel kapcsolatban, amelyen a Karpatszka Rudna Kompanyija vezetői arról próbálták meggyőzni a nagymuzsalyi lakosokat, hogy a kitermelés technológiája semmilyen veszélyt nem jelent a környezetre, illetve az emberek egészségi állapotára, de érdekes módon a kitermeléshez szükséges engedélyeiket nem tudták bemutatni a fórumon.

Az ügy folytatásaként október 29-én a Beregszászi Járási Tanács illetékes bizottságának néhány tagja, a járási tanácselnökkel, Sin Józseffel, illetve a járási közigazgatási elnökkel, Petruska Istvánnal egyetemben kiszállásos munkalátogatást tett a helyszínen, ahol a cég egyik képviselője, Pavlo Sztupnyik ugyancsak arról próbálta meggyőzni őket, hogy a kitermelés nem jelent veszélyt az élővilágra, de engedélyeket ő sem tudott bemutatni.

A mögöttünk maradt héten a Beregszászi Járási Tanács kistermében már egy nagyobb körű tanácskozásra került sor, amelyen a járás vezetői és az illetékes bizottsági tagok mellett jelen volt többek között Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, Péter Csaba megyei képviselő, Ficaj László, Nagymuzsaly polgármestere, a sajtó képviselői, illetve a Karpatszka Rudna Kompanyija cég helyi vezetői.

Elsőként Arszen Iljin, a cég igazgatója tartott tájékoztatót arról az általa teljesen veszélytelennek nevezett, sem ciánt, sem más káros anyagot nem tartalmazó technológiai folyamatról, amelynek révén a feldolgozásra váró kőzetből kinyerik majd a nemesfémeket. Elmondása szerint mindehhez csupán vízre van szükség, igaz, abból nagy mennyiségre, amit saját kútjaikból kívánnak biztosítani. Állítása szerint ezek a folyamatok a már kialakított és teljesen biztonságosan szigetelt ülepítőkben zajlanak majd, és az ennek folyamán felhasznált vízmennyiséget újra fel tudják majd használni a további munkálatokhoz.

Az igazgató és a cég szakemberei ezt követően a szép számban feltett kérdésekre válaszoltak, amiből az derült ki, hogy az ott zajló munkálatok semmilyen környezetre vagy egészségre vonatkozó ártalmakat nem okoznak a környéken élők számára. A tájékoztatóval egyetemben a cég vezetői bemutattak néhány fénymásolt dokumentumot is, amely a kitermelésre való feljogosultságot biztosítja a számukra.

A tanácskozás végén elhangzott, hogy ezeknek a dokumentumoknak a megvizsgálása, és az elhangzottak elemzése után a Beregszászi Járási Tanács illetékes bizottsága újra kiutazik majd a helyszínre, ahol már közvetlenül tájékozódik majd a kialakult helyzetről.

A tanácskozást követően Sin József és Petruska István is pozitívan értékelte az elhangzottakat, elmondásuk szerint az eddigi információs vákuum eloszlani látszik, de az aranybánya megbízható üzemelésének a tényét majd csak a megvizsgált és kielemzett dokumentumok birtokában lehet kijelenteni.

(tamási)


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!