Kárpátinfo.net


Megosztás


A burgonyaimport Ukrajnában az elmúlt két évben 2500%-kal, vagyis 250-szeresére, míg a burgonyakeményítő behozatala 700 százalékkal nőtt.

Erről a Vimal cég igazgatója, Szerhij Szimonenko számolt be az AgroPortal.ua hírportálnak. 

Elmondása szerint ezek elsősorban Fehéroroszországból származó termékek.

Most az ukrán piac 50%-a tele van fehérorosz keményítővel – mondta Szimonenko.

A 100%-os krumplipüré pelyhet is importálják. Ma Ukrajnában csak egy termelési kapacitása van ennek a terméknek a Csernyivci megyében, ami már két éve nem működik. Ami a sült krumplit illeti, szintén nem sokkal jobb a helyzet.

"Világosan nyomon követem az Ukrajna elleni gazdasági háborút a burgonyatermesztés irányában. És ez nem csak az import. Még az orosz termelő létesítmények is a határunkon helyezkednek el. Óriási keményítőgyár működik Klimovóban, ultramodern burgonyapüré üzem Pogarban, Voronyezsben, a Tula régióban, Millerovóban egy hatalmas kukoricakeményítő-üzem van” - magyarázta az igazgató. 

Döntést kell hozni: elhagyjuk az ukrán burgonyatermesztést, vagy sem.  Az iparnak most vagy soha többé emelkednie kell - mondja Szimonenko.

Ha Ukrajna most elfogadja az ipar fejlesztésének koncepcióját, akkor mégis számos olyan mechanizmust kell kidolgoznia, amely lehetővé teszi annak megvalósítását.

„Ezeknek a mechanizmusoknak körülbelül 8 évig működniük kell. A burgonyatermesztés fejlesztése és a feldolgozó létesítmények építése 5 évet vesz igénybe. Körülbelül még 3 évet kell eltölteni az épített vállalkozások vezetőinek és csapatainak képzésére” - magyarázta a Vimal igazgatója.

A Vimal cég egyike annak a kettőnek, amely ma is keményítőt állít elő a hazai piacon.  

Eddig Ukrajnának 6 ilyen társasága volt.