Ukrajna | 2021. 01. 21. – 17:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában a Miniszteri Kabinet és az Állami Foglalkoztatási Központ kísérletet indít a munkanélküliek informatikai képzésére.  

Ezt a döntést a kormány január 20-i ülésén hozta meg – írja az UBR.ua hírportál a Gazdasági Minisztérium sajtószolgálata nyomán. 

Kezdetben a képzési program Kijevben indul.

Ha a kísérlet sikeres lesz, a tervek szerint ezeket az ország más városaiban is megvalósítják.

„A Gazdasági Minisztérium továbbra is szisztematikusan foglalkozik a munkavállalókkal, és versenyképes fizetéssel segíti az ukrán állampolgárok munkáját. Most a munkanélküliek képesítést szerezhetnek az informatikai területen” - mondta Igor Petrasko, gazdasági miniszter.

Elmondása szerint a képzési időszak alatt ugyanakkor megmarad a munkanélküli ellátások folyósítása.

A projektben részt vesznek az informatikai vállalkozások munkáltatói, az oktatásban érintett szervezetek és a regisztrált munkanélküliek.

Emellett az oktatási intézmények kiválasztása bizonyos szempontok szerint történik.

Különösen Kijevben kell elhelyezkedniük, informatikát vagy programozást kell tanítaniuk, legalább ötéves oktatási tapasztalattal és megfelelő anyagi és technikai bázissal kell rendelkezniük.

Ami a jelölteket illeti, önkéntes alapon választják ki őket a kijevi városi foglalkoztatási központban nyilvántartott munkanélküliek közül.

Maga a képzés legfeljebb 6 hónapig tart.  

A sikeres befejezés után pedig a munkáltató köteles a munkanélkülieket legalább egy évig foglalkoztatni. Ugyanakkor a bérek nem lehetnek alacsonyabbak, mint két minimálbér.

Korábban hírt adtunk arról, hogy 8 ezer munkanélkülit tartanak nyilván Kárpátalján. A munkanélküliek között 5500 (68%) nő és 2500 (32%) férfi van.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajnában a munkanélküliek csaknem fele felsőfokú diplomával rendelkezik. 2021. január 1-i adatok szerint 459 000 munkanélküli volt nyilvántartva Ukrajnában Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES