Ukrajna | 2020. 12. 04. – 19:20 |

Az Egészségügyi Minisztérium januártól javasolja a karantén szigorítását.  Fotó: Internet

Ukrajna az új évre nem vezeti be a teljes lezárást. Az Egészségügyi Minisztérium januártól három hétre javasolja a karantén szigorítását. 

Ezt Makszim Sztepanov, az Egészségügyi Minisztérium vezetője mondta el egy tájékoztatón – közli az RBC Ukraina hírportál.

Sztepanov szerint január-februárban szezonális csúcs tapasztalható az influenza előfordulásában, ami megterheli az orvosi rendszert.

Megjegyezte, hogy ehhez az időszakhoz kell eljutnunk a COVID-19 minimális előfordulási gyakoriságával.

Nincs szükség teljes karantén bevezetésére december végéig

“Most az Egészségügyi Minisztériummal nem javasoljuk a szigorú karantén bevezetését december végéig, mert stabil koronavírusos esetek növekedését tapasztaljuk éles ugrások nélkül... December végéig mindenképpen kibírjuk” - mondta Sztepanov.

Szigorú karantént terveznek januártól

“Tekintettel arra, hogy a megbetegedések előfordulása és a kórházi ráta aránya továbbra is meglehetősen magas szinten van, szükségesnek látjuk ennek a hullámnak a legyőzését. Az orvosi mutatók alapján január első napjaitól kezdve maximális korlátozásokkal tervezett szigorú karantént ajánlunk a kormánynak. Az ilyen karantén időtartama három hét” - mondta Sztepanov.

Nem tervezik a tömegközlekedés bezárását 

Denisz Smihal miniszterelnök a Legfelsőbb Tanácsban elmondta, hogy a Miniszteri Kabinet szerdai (december 9-i, a szerk.) ülésén megvitatja a karantén szigorítását. Ugyanakkor hozzátette, hogy a karantén idején nem szünetel a tömegközlekedés.

Tömeges tesztelés és a vakcinázás 

A Legfelsőbb Tanácsban folytatott beszéde során Sztepanov azt mondta, hogy a 2021-es költségvetésben 15,1 milliárd hrivnyát kell elkülöníteni a koronavírus elleni oltásokra. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a megállapodások szerint Ukrajna 8 millió adag oltást kap. Először az orvosok és a veszélyeztetett emberek kapják meg az oltást.

Emellett Sztepanov bejelentette a napi elvégzett vizsgálatok számának növelését. Korábban az Egészségügyi Minisztérium vezetője megjegyezte, hogy Ukrajnában tömeges vizsgálatokat nem hajtanak végre, expressz tesztekkel szeretnék növelni a tesztelések számát.

Az RBC Ukraina forrásai szerint a szigorított karantén január 2-23. között kerülhet bevezetésre. Ez kifejezetten a szigorú karanténról szól, és nem a lezárásról. Pontos dátum azonban jelenleg nincs.


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!