Ukrajna | 2020. 12. 01. – 10:35 |

Címlapképünk illusztráció. Forrás: Internet

Ukrajnában hatályba léptek a járművezetők, az utasok, a kerékpárosok és a gyalogosok közlekedési szabályainak módosítása.

Erről Olekszij Belositszkij, a Járőrrendészeti Osztály vezetőjének első helyettese számolt be Facebook-oldalán – írja a Golos.ua hírportál. 

Mi változott a sofőrök és az utasok számára?

Mostantól a sofőröknek és az utasoknak lakott területen belül  történő közlekedés közben be kell kapcsolniuk a biztonsági övet, a vezetés oktatóinak pedig településen kívül is be kell kapcsolni a biztonsági övet. 

A taxisofőröknek biztosítaniuk kell a biztonsági övek jelenlétét az első és a hátsó üléseken, valamint emlékeztetniük kell az utasokat azok használatára.

Kizárólag a fogyatékkal élő járművezetők és utasok számára szabad bekötött biztonsági öv nélkül közlekedni, valamint a speciális járművek sofőrjének és utasainak. 

Tilos a rendszámok méretét, alakját, megjelölését, színét és elhelyezését megváltoztatni, további jelöléseket elhelyezni rajtuk vagy letakarni azokat, tisztának és jól megvilágítottnak kell lenniük.

Változások a kerékpárosok számára

A kerékpárosok közlekedéhetnek a tömegközlekedési járatok számára kijelölt sávban is.

Változások a gyalogosok számára

A gyalogosoknak sötétben és rossz látási viszonyok között láthatósági mellényt kell viselniük.

Sötétben és rossz látási viszonyok között az úttesten vagy a járdaszélen haladó gyalogosoknak fényvisszaverő elemeket (szalagot, matricát, mellényt stb.) kell használniuk, vagy fényvisszaverő elemekkel ellátott ruhában kell lenniük.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!