Kárpátinfo hetilap


Megosztás

A balatoni táj, a tó és környezete, az ottani települések szépsége az idők során sok kárpátaljait megérintett. Ám van közöttük egy helység, melyik a kárpátaljai kötődésűek számára régóta kiemelt jelentőséggel bír. Ez pedig Balatonföldvár, ahol immár több mint három évtizede minden esztendőben nyár végén összegyűlnek mindazon nemzettársaink, akik számára fontos Kárpátalja sorsa. Sokan eljönnek azok közül, akik meglehet, már több évtizeddel ezelőtt áttelepültek az anyaországba, ám a szülőfölddel való kapcsolattartás továbbra is fontos a számukra, s rendre megérkeznek azok is, akik továbbra is a hányatott sorsú „töredék hazácskában” élnek, hogy beszámoljanak mindennapjaikról és tájékoztassák a többieket azokról a törekvéseikről, amelyek a szülőföldön való megmaradást, boldogulást szolgálják.

A Kárpátaljai Szövetség által szervezett találkozónak hagyományosan a Riviera Park Hotel ad otthont. Az elmúlt pénteken a több mint kétszáz egybegyűltet Kovács Sándor, a szövetség elnökségi tagja köszöntötte. Aki először is Benza György elnök jókívánságait tolmácsolta, majd azt hangsúlyozta, hogy a személyes találkozókat, a közvetlen, meghitt beszélgetéseket semmi sem pótolhatja. Mindezt megéreztük a világjárvány idején. Beszámolt arról is, hogy a szervezők idén is gazdag programmal készültek, a három nap során több könyv bemutatójára, filmvetítésekre is sor kerül, s nem maradhat el a népzenei előadás és a táncház sem.

A Kárpátalja magyar szemmel című útikönyv bemutatóján részt vett Grezsa István miniszteri biztos, aki a kötet kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az nem csupán rengeteg fontos adatot tartalmaz, hanem lélek is van benne. Tarpai József, a könyv ötletgazdája és szerkesztője kimagasló közös szellemi teljesítményként értékelte a kiadvány létrejöttét.

A közönség igen aktívan vett részt egy másik könyvbemutatón is, amelyre másnap került sor. A Periférián – magyar kisebbség Kárpátalján című könyv kapcsán szervezett pódiumbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség sorsát érintő kérdéseket állami szinten hasznos és gyümölcsöző párbeszédek során kell megoldani. Fontos, hogy az ukrán hatalom értékteremtő közönségként tekintsen a kárpátaljai magyar nemzetrészre, olyanra, amely az ország egészét gazdagítja. Kétségtelen tény, hangzott el a találkozón, hogy az itteni – a legfrissebb kutatások szerint 130 ezerre zsugorodott – magyarság ezekben az időkben a túléléséért küzd. Erre akkor lesz nagyobb esélye, ha az anyaország kiemelt figyelemmel fordul felénk továbbra is, s Ukrajnának pedig sikerül komoly lépéseket tenni területi egységének megőrzése, a gazdaság felvirágoztatása, a politikai stabilitás megszilárdítása terén.

(További részletek lapunk következő számában)

Kovács Elemér

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria