Kárpátinfo.net


| 2021. 07. 06. – 09:30 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Július 6-tól, azaz mától automatikusan levonják a rezsitartozás és bírságok összegét az adósok bankszámlájáról.

A döntést erről továbbra is bíróság hozza majd, de a korábbinál jelentősen gyorsabb eljárással – adta hírül a Korrespondent.net hírportál. 

A pénz levonása a bankszámláról az Ukrán Állami Végrehajtói Szolgálat vagy magánvégrehajtók követelésére történik.

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) még 2021 februárjában kötelezte a bankokat, hogy a végrehajtók követelésére adják ki az adósok számláinak adatait és a rajtuk lévő pénzeszközökre vonatkozó információt.

Ezenkívül az Igazságügyi Minisztérium rendeletet fogadott el, amely lehetővé teszi a bankok és végrehajtók elektronikus formában történő együttműködését,

vagyis a végrehajtási eljárás automatikus lebonyolítását.

A tartozás összegének a bankszámláról való levételéhez továbbra is bírósági döntés kell, de annak meghozatala jelentős mértékben felgyorsul. És míg korábban ezt a végrehajtási formát csak a gyermektartási díj elmulasztása esetén vetették be, mostantól a hatálya alá tartozik a rezsitartozás, a bírságok, a közlekedési szabálysértésekért kiszabott büntetések és a bértartozások behajtása is. 

A tartozást egyelőre az alábbi bankok ügyfeleinek számláiról vehetik le:

PrivatBank, Monobank, TASZkombank, Okszi Bank, Bank Vosztok, Indusztrialbank és ProKredit Bank.

Azonban az Igazságügyi Minisztérium közlése szerint a 73 ukrán bank közül hamarosan 62 pénzügyi intézet csatlakozik az automatikus végrehajtási rendszerhez.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a bankkártyára terhelik a rezsitartozás összegét Ukrajnában. Az adósság behajtása esetén a behajtónak nem kell információkat kérni a bankoktól a rendelkezésre álló pénzeszközökről. Az illetékesek a tartozásról szóló adatokat egy egységes rendszerbe viszik be, ezután a bankok kötelesek lesznek blokkolni az adós számláit.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!