Kárpátinfo.net


Megosztás


Az ukrán Legfelső Tanács oktatási és tudományi bizottsága javaslatot tesz arra, hogy a felsőoktatási intézmények különböző nyelveken taníthassák a külföldi diákokat, miközben a leendő hallgatók külső független tesztelésen esnek át.  

Ezt Szerhij Babak, a bizottság elnöke nyilatkozta az Ukrajna 30. Oktatás és tudomány fórumon - írja az Ukrajinszki Novini.

Az ukrán egyetemeken jelenleg a külföldi hallgatókat két nyelven - angolul és ukránul - tanítják.  

Emiatt az ország nem tudja kibővíteni az oktatási szolgáltatások határát, amelyeket a legközelebbi szomszédok kaphatnának, és nagy piacokat veszít.

"Arról van szó, hogy engedélyezzük a különálló külföldi csoportokban történő tanulást bármilyen nyelven: a Volinyi vagy a Lembergi egyetemek ezt megtehetik lengyelül, Kárpátalján magyarul, Csernyivciben románul, Odesszában bolgárul, Harkivban oroszul" - mondta Babak.

Jelenleg 70 ezer külföldi hallgató tanul Ukrajnában.  

Ha más oktatási nyelvek megengedettek lennének, ez további 20 ezer embert vonzana. Ennek köszönhetően az oktatási intézmények költségvetése további 1,2 milliárd hrivnyát, a helyi közösségek költségvetése pedig 4 milliárd hrivnyát kapna - magyarázta Babak.