Kárpátinfo hetilap


| 2021. 05. 23. – 20:06 | Kárpátalja |
A helyi intézmény tanulói verses-énekes játék keretében felelevenítették a pünkösdi királyné és a pünkösdi király megválasztásának szép hagyományát. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

A pünkösd az ünnep mély vallási tartalmán túl a természet látványos, szinte robbanásszerű újjáéledésének időszaka. A lelki és a testi megújulás szükségét talán soha nem éreztük annyira fontosnak, mint a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések idején a bezártság, a betegségtől való félelem, a szeretteinkért való aggódás mögöttünk hagyott hónapjaiban, hangzott el a Guti Pünkösdi Napok megnyitóján. Örvendetes tény, hogy a kárpátaljai magyarság egyik legnagyobb múltra visszatekintő közöségi alkalma hosszú kényszerszünet után ismét megrendezésre került. A járványügyi szabályok betartása mellett megtartott ünnepen ezúttal is változatos program várta a résztvevőket.

A szépen feldíszített májusfát körbe álló közönséget a rendezvény ötletgazdája, Sin József, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte. Aki annak a reményének adott hangot, hogy a koronavírus-járvány nehezén már túl vagyunk, a védekezés után eljött a megújulás, az újjáépítés korszaka. Legyen szó közösségi intézményeink, a helyi infrastruktúra és nem utolsó sorban az emberi kapcsolatok megújulásáról. Az elnök kiemelte a szülőföldön való megmaradás és boldogulás fontosságát.

Ahová születtünk, ott a helyünk, idézte a népszerű dal refrénjét.

Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke gratulált a gutiaknak a Keleti Partnerség program keretében szépen felújított új iskolaépülethez, s ahhoz, hogy szeptemberben 15 elsős ül majd az iskolapadba. Nagy Anna, az önkormányzati kistérség polgármestere meggyőződéssel vallotta, hogy ha lassan is, de az élet visszatér a régi kerékvágásba. Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja arra emlékeztetett, hogy a járványhelyzet a sok-sok megpróbáltatáson és tragédián túl éppen a helyi közösségek építése terén okozta a legnagyobb problémákat. Látható módon a mostani rendezvény ezt az űrt kívánja pótolni.

A nap folyamán sor került az iskola udvarán felállított, az ungvári Roman Vaszil szobrász által alkotott Angyal c. szobrának a felavatására. Az alkotás a tavaly megrendezett VI. Kárpátaljai Szobrásztáborban készült.

Szimbolikus jelentőséggel bír, hogy a szobor éppen egy iskola bejáratánál kerül felavatásra, hangsúlyozta vidékünk szobrásztáborainak a szervezője, Matl Péter. Az intézmény tanulói az alkotás mellett elhaladva, arra tekintve elgondolkodhatnak azon, hogy az életük során melyik utat választják: a közösségi értékeket megtagadó bukott angyalét, vagy a közösség építését felvállaló felszálló angyalét.

A helyi intézmény tanulói verses-énekes játék keretében felelevenítették a pünkösdi királyné és a pünkösdi király megválasztásának szép hagyományát.

Az óvodaépület közösségi termében sor került Matl Péter és id. Gogola Zoltán műveiből készült kiállítás megnyitójára. Ugyanitt a Bereg Alkotóegyesület tagjainak szőtteseiben is gyönyörködhettünk. A résztvevők megtekinthették Pocsai Erzsébet csuhéból font használati és dísztárgyait. Megválasztották a pünkösd szépét is: a korona Gajdos Katinka 9. osztályos tanuló fejére került.

Régi hagyomány, hogy a Guti Pünösdi Napok keretében labdarúgótornára kerül sor. A küzdelmek ezúttal öt csapat részvételével zajlottak. Végül is a győztesnek járó serleget a nagybégányiak emelhették a magasba.
A késő délutáni órákban táncházba invitálták a résztvevőket, ahol a Sodró Együttes tagjai a Kárpát-medence különböző tájegységeinek táncaival ismertették meg az érdeklődőket. A talpalávalót természetesen a formáció kiváló muzsikusai húzták.

Kovács Elemér


Hirdetés

  • A helyi intézmény tanulói verses-énekes játék keretében felelevenítették a pünkösdi királyné és a pünkösdi király megválasztásának szép hagyományát.
  • Az óvodaépület közösségi termében sor került Matl Péter és id. Gogola Zoltán műveiből készült kiállítás megnyitójára. Ugyanitt a Bereg Alkotóegyüttes tagjainak szőtteseiben is gyönyörködhettünk
  • A nap folyamán sor került az iskola udvarán felállított, az ungvári Roman Vaszil szobrász által alkotott Angyal c. szobrának a felavatására.
  • Régi hagyomány, hogy a Guti Pünösdi Napok keretében labdarúgótornára kerül sor. A küzdelmek ezúttal öt csapat részvételével zajlottak.
  • Az idei pünkösdi királyné Deák Orsolya, az iskola hatodik osztályos tanulója, a pünkösdi király Demeter Béla főiskolás lett.

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 21. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!