Ukrajna | 2021. 04. 06. – 07:25 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Volodimir Zelenszkij vasárnap aláírta a rendeletet, amellyel hatályba helyezte a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) pénteki döntését az ukrán lakosság koronavírus elleni oltásáról – adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál az Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva.

Az elnöki ukáz értelmében az RNBO döntésének megfelelően a kormánynak hétnapos határidőn belül biztosítania kell a koronavírus elleni nemzeti oltási program kidolgozását és jóváhagyását a legjobb nemzetközi tapasztalatok figyelembevételével - írja a Karpat.in.ua.

A rendelet előírja a havonta minimálisan szükséges oltásszám,

a vakcina szállítási forrásának és határidejének meghatározását, a program megvalósításáért felelős személyek kijelölését, amelynek megfelelően legkésőbb 2021 decemberéig be kell oltani a felnőtt lakosság többségét a kollektív immunitás elérése érdekében.

Az rendelet utasítja a kormányt a koronavírus elleni vakcina gyártóival folytatott tárgyalások felgyorsítására.

Az Egészségügyi Minisztériumnak sürgős lépéseket kell tennie a szükséges mennyiségű vakcina legrövidebb időn belüli Ukrajnába juttatása és a lakosság vakcinációval kapcsolatos felvilágítás érdekében.

A Külügyminisztériumnak lépéseket kell tennie a külföldi országokkal és nemzetközi szervezetekkel folytatott együttműködés hatékonyságának növelésére a koronavírus elleni vakcina Ukrajnába történő szállítása érdekében.

Korábban hírt adtunk arról, hogy aláírta Putyin az újraválaszthatóságát engedélyező törvényt. Az orosz alkotmány a július 1-jén megszavazott módosítást megelőzően kizárta annak a lehetőségét, hogy az orosz elnök két egymást követő ciklus letöltése után ismét versenybe szálljon a tisztségért.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy telefonon beszélt az amerikai és az ukrán elnök a Donyec-medencei válságról. Megvolt az első telefonbeszélgetés Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök között pénteken, amely alatt elsősorban a nemrég kiéleződött Donyec-medencei fegyveres konfliktusról folytattak eszmecserét - hozta nyilvánosságra az ukrán államfő a Twitteren.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés