Ukrajna | 2021. 03. 04. – 08:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajna külügyminisztériuma helytelennek tartja Szlovákia miniszterelnökének Kárpátaljáról szóló nyilatkozatait és bocsánatkérést követel.

Az ukrán külügyminisztérium Igor Matovic szlovák miniszterelnöktől

hivatalos bocsánatkérést követelt Kárpátaljával kapcsolatos „poénja” miatt

– írja a Korrespondent.net hírportál a minisztérium sajtószolgálata nyomán. 

Emellett a külügyminisztérium behívatta Matusz Korba szlovák nagykövetet, és tiltakozását fejezte ki neki Matovics nyilatkozatai miatt.

„Az ukrán külügyminisztérium hivatalos bocsánatkérést követel Igor Matovic szlovák miniszterelnöktől a helytelen kijelentése miatt” - áll a minisztérium közleményében.

A külügyminisztériumban kijelentették, hogy

az ilyen „poénok” különösen sértőek Ukrajna számára az orosz agresszió, valamint a Krím és Donbasz egy részének megszállása miatt.

„A motívumoktól, a műfajtól vagy a kontextustól függetlenül a szlovák kormányfő nyilatkozatai, amelyek közvetlenül érintik Ukrajna területi integritását, kategorikusan elfogadhatatlanok, és negatívan befolyásolják az ukrán-szlovák kapcsolatok barátságos és jószomszédi légkörét” – mondták a minisztériumnál.

Ezen kívül Jurij Muska, Ukrajna szlovákiai nagykövete meglátogatta az ország külügyminisztériumát, és szlovák diplomatákkal beszélt Matovic miniszterelnök Kárpátaljáról szóló „poénja” kapcsán.  

Muska erről Facebook-oldalán írt. 

A nagykövet elmondta, hogy helyi rádió adásában aggodalmát fejezte ki a szlovákoknak Matovic viselkedésével kapcsolatban.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a szlovák miniszterelnök Kárpátalját "ígérte oda" Oroszországnak a vakcináért cserébe. Igor Matovic, Szlovákia miniszterelnöke viccelődve azt mondta, hogy  az orosz oltóanyagért cserébe Kárpátalját ígérte Oroszországnak.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Zelenszkijt is beoltották a koronavírus elleni vakcinával. Március 2-án, kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt szintén megkapta a koronavírus elleni védőoltást.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés