Ukrajna | 2021. 03. 29. – 14:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Helyes az a szándék, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök koalíciót alakítana ki az Európai Unió tagállamaiból az EU-csatlakozás érdekében, de a stabil gazdasági növekedés demonstrálása és a donbászi konfliktus megoldása nélkül az EU-tagság lehetetlenné válik – fejtette ki véleményét Andrij Zolotarev, a Harmadik szektor analitikai központ vezetője.

"Természetesen ez jó szándék, de nincs megalapozott alapja. Vegyük például Törökországot, amely a NATO tagja. Sokkal jobb gazdasági mutatói vannak, mint Ukrajnának, de ahogy tréfálkoznak Európában, - Ukrajnát természetesen felveszik az EU-ba, de csak Törökország után, amit soha nem fogadnak be" - mondta az elemző, akit a Golos.ua idéz.

Ahogy Zolotarev megjegyezte, Zelenszkij szándéka, hogy lobbistákat keressen Ukrajna EU-csatlakozásához, helyes megközelítés,

de nagy a kétely, hogy ezek a lobbisták képesek lesznek Ukrajnát az EU-ba kísérni.

"Ukrajnának sokkal inkább a gazdasági diplomáciára kell összpontosítania, hogy az EU-ban működő lobbistái előmozdítsák Kijev gazdasági érdekeit. És ha a következő két évtizedben évente legalább 5-7%-os gazdasági növekedést tudunk demonstrálni, akkor ebben az esetben már közvetlenül az alkalmazott síkon beszélhetünk Ukrajna EU-hoz való csatlakozásáról. De figyelembe véve gazdasági problémáinkat, valamint az Oroszországgal fennálló nehéz kapcsolatokat és a donbászi konfliktus megoldásának hiányát,

Ukrajna EU-csatlakozása lehetetlenné válik" - hangsúlyozta a szakértő.

Korábban Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna koalíciót kíván létrehozni az Európai Unió tagállamaiból az Európai Unióba való belépés érdekében.

"Ukrajna teljes jogú tagságát az Európai Unióban nem lehet véglegesen elhalasztani. Ukrajna az EU-ban - nem fantasztikusan távoli álom, hanem stratégiai cél, amelyet a lehető leghamarabb meg akarunk valósítani az EU-országok széles koalíciójának megalakításával, amely a szó jó értelmében Ukrajna lobbistáivá válna ezen a nehéz úton" - mondta az ukrán államfő.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajna nem válhat az Európai Unió (EU) tagjává a korrupció, a szegénység és a kelet-ukrajnai katonai konfliktus miatt – jelentette ki Kirill Molcsanov politológus.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy új életre keltené a NATO-val való együttműködését az Egyesült Államok. A szövetség ugyanis döntő fontosságú időszak előtt áll a globális kihívások tekintetében.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!