Kárpátalja | 2021. 02. 27. – 13:59 |

Kárpátalja különböző részein található négy vár maradványait a Kárpátaljai Megyei Tanács tulajdonába helyezték át. A megfelelő döntést a megyei tanács képviselőinek többsége szavazta meg.

A Kárpátaljai Megyei Tanács határozatának értelmében a négy várrom dokumentációit végre törvényesen szabályozzák majd.

A továbbiakban a Szerednyei várrom (XIII. századi építészeti műemlék), a nagyszőlősi Ugocsa várrom (Kankó-vár, a XV. századi építészeti műemlék), a királyházai Nyalábvár XIII. századi építészeti műemlék) és a Kovászói várrom (XII-XIII. századi építészeti műemlék) a helyi közösségek fennhatóság alá kerül, amelyek felvállalták a várak maradványainak felújítását, állagmegóvását.

E döntés  lehetővé teszi a Nagyszőlősi Városi Tanács által végzett rekonstrukciós munkálatok megkezdését, melyet az Európai Unióból kapott költségvetési forrásokból fedeznek.

A megyei képviselők szerint a döntés  lehetővé teszi ezen történelmi helyszínek infrastruktúrájának megőrzését és helyreállítását, ami növeli a látogatók számát, a turizmus fejlesztését és feltölti a megyei költségvetést is – jelentette a Kárpátaljai Megyei Tanács sajtószolgálata.

Korábban hírt adtunk róla, hogy február 22-én került sor a Beregszászi Városi Tanács 4. ülésszakának második plenáris ülésére. Jóváhagyták azokat az átadási jegyzőkönyveket, amelyek szerint a törvényeknek megfelelően a territoriális közösség tulajdonába kerül az egykori községi tanácsok vagyona. A képviselők továbbá hozzájárultak, hogy a tanács belépjen a nemzeti kisebbségek oktatási-művelődési központja, illetve a járási sportiskola alapítói közé.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés