Magyarország | 2021. 02. 01. – 19:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A sakktörténet legjobb női játékosa, Polgár Judit a Testnevelési Egyetemen (TE) tartott szűk körű ünnepségen átvette díszdoktori oklevelét.

A Testnevelési Egyetem (TE) szenátusa tavaly május végén választotta díszdoktorrá minden idők legeredményesebb női sakkozóját,

Polgár Juditot és Ji Li Lit, a Minnesotai Egyetem professzorát; a vírushelyzet miatt csak Polgár Juditnak volt lehetősége, hogy átvegye az elismerést idén - írja az MTI.

Polgár Judit az ünnepség előtt az egyetem nemrég felavatott multimédiás stúdiójában tartott húsz perces motivációs előadásában elsősorban a jelen és a jövő generációit szólította meg – tájékoztatta a TE az MTI-t.

A szűk körű rendezvényen jelen volt az egyetem vezetősége, továbbá Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke.

Mocsai Lajos, a TE rektora beszédében emlékeztetett:

az egyetemnek – küldetéséből és filozófiájából fakadóan – élen kell járnia és példát kell mutatnia.

Az átadó ünnepséget és Polgár Judit gondolatait az egyetem a koronavírus miatt kialakult nehéz helyzetben, a félév méltó és erőt adó nyitásaként, a hallgatóknak példaképeket és célt mutatva, hétfőn reggel publikálta. Mocsai Lajos hangsúlyozta, hogy Polgár Judit sikere és személye mögött jelentős és teljes körű társadalmi támogatottság áll.

Bódis József köszöntőjében kiemelte, hogy a díszdoktori kitüntetés nemcsak személyesen Polgár Judit, hanem családja, az egyetem és a nemzet ünnepe is egyben.

Szabó Tünde nyomatékosította, hogy Polgár Judit és Ji Li Li professzor személyében két egészen különös kiválóság lett az intézmény díszdoktora. Hozzátette, Polgár Judit új dimenzióba emelte a sakkozást, karrierje során a férfiak között is az egyik legjobb volt.

Szabó László úgy fogalmazott: Polgár Judit világéletében mindig legalább egy lépéssel a többiek előtt járt, nemcsak a sakktáblán, hanem azon kívül is.

„Rendkívül megható volt a ceremónia, még akkor is, ha nem az eredeti tervnek megfelelően, az évnyitón ejthettük meg.

Hálával tartozom, hogy így megbecsülik a munkámat és eredményeimet. Sokat köszönhetek szüleimnek azért, hogy eddig jutottam és most itt állhatok önök előtt. El kell mondjam, megelőzve korunkat, mindig is igazi start-up családként és vállalkozásként működtünk, ami fontos szerepet játszott sikereimben. Nekem a sakk művészet, sport és tudomány is egyben” – mondta a kitüntetett.

A díjátadó zárásaként a jelenlévők meghallgatták Ji Li Li videóüzenetét, majd a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics online üdvözlőbeszédét.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Keszthelyi Vivien autóversenyzőként örömöt és dicsőséget szeretne szerezni az országnak a Formula kategóriában, a világban pedig minél nagyobb megbecsülést a magyaroknak.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Japán nem engedi be a külföldi sportolókat. A kedvezőtlen koronavírus-járvány adatok miatt Japán pénteken ideiglenesen, február 7-ig megtiltotta külföldi sportolók beutazását az országba.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!