Magyarország | 2020. 11. 27. – 14:29 |

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel, Európában elsőként online formában tartotta meg tisztújító küldöttgyűlését, amelynek fő napirendi pontjaként Csányi Sándor elnököt és az elnökség tagjait is újraválasztották a küldöttek.

A harmadik elnökségi ciklusát megkezdő Csányi Sándor újraválasztása utáni sajtótájékoztatójában elmondta, hogy amennyiben nem tudják június 13-ig folytatni a koronavírus-járvány miatt félbeszakított bajnokságot, akkor le kell azt zárni.

Ebben az esetben két forgatókönyv létezik: nem lesz feljutó és kieső sem, vagy lesz feljutó, és abban az esetben a mostani 12 helyett, 14 csapattal kezdődik meg az új idény.

***

A koronavírus-járvány miatt szünetelő európai topbajnokságok közül elsőként a német élvonalban indulhatnak újra a küzdelmek.

,,Nincs kizárva, hogy a Bundesligában május 9-én zárt kapus mérkőzés(eke)t rendeznek” – erről Markus Söder bajor miniszterelnök beszélt a Bildnek.

A Bundesliga tabelláját 25 forduló után a Bayern München vezeti , előnye 4 pont a második Borussia Dortmund, és öt pont a harmadik a Gulácsi Pétert foglalkoztató RB Leipzig előtt.

***

Gulácsi Péter is bekerült az egyik legnevesebb német labdarúgó szakíró, Raphael Honingstein év csapatába a Bundesligában.

 A The Athleticen megjelent publikációban a szerző a 2004 és 2008 közötti Petr Cechhez hasonlítja az RB Leipzig kapusát, és nemcsak azért, mert a hajviseletük hasonló, hanem mert nyugalmat sugároz a védelemnek, felkészült a váratlan szituációkra, és technikai képzettsége sem utolsó.

Az indoklásban arra is kitér Honigstein, hogy a magyar válogatott kapusának védési mutatója (a kapura tartó lövések 73 százalékát hárítja) ugyanolyan, mint Manuel Neueré (Bayern München) és Yann Sommeré (Borussia Mönchengladbach), ám 3.6 góllal kevesebb gólt kapott, mint az várható volt a statisztikák alapján.

A svájci játékosnál ez a szám 6.1, de ahogy az író jegyzi: ő nem annyira stabil a beadásoknál és a tizenhatoson kívül, mint Gulácsi.

A summázásban megemlíti azt is, hogy Gulácsinak is köszönhető, hogy a Leipzig hazai pályán és idegenben is ikszelt a Bayernnel a német élvonalban, a Bajnokok Ligájában pedig bejutott a negyeddöntőbe.

Az év csapata a Bundesligában a The Athletic szerint: Gulácsi – Tapsoba, Upamecano, Hummels – Hakimi, Thiago, Havertz, Davies – Sancho, Lewandowski, Werner

***

Bölöni László, a belga Royal Antwerp vezetőedzője is csatlakozott a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtéséhez, hogy az Európai Unió a jövőben sokkal jobban figyelembe vegye a különböző régiók nemzeti jellegzetességeit, mint jelenleg. A május 7-ig tartó gyűjtés célja, hogy a nemzeti kisebbségek önállóan is pályázhassanak uniós forrásokra.

„Van egy hatalmas adósságom a székelyekkel szemben. Állandóan éreztem a felőlük felém áradó szeretetet, figyelmet, a féltést és a büszkeségüket. A székelyek jó és rossz, könnyű és nehéz pillanataimban mindig mellettem álltak. Ebből a szeretetből szeretnék visszaadni nekik valamit. Ez csepp a tengerben, de most ezt tehettem és ezt meg is tettem” – mondta a Belgiumban edzősködő Bölöni az irdala.hu által készített videointerjúban.

A Székely Nemzeti Tanács még tavaly annak érdekében kezdeményezett aláírásgyűjtést, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei, köztük a székelység is megtarthassák identitásukat a saját szülőföldjükön. Ha május hetedikéig összejön hét tagállamból legalább egymillió aláírás, úgy az uniós kohéziós források elosztásánál a jövőben a különböző régiók nemzeti jellegzetességeit is figyelembe kell venniük a brüsszeli döntéshozóknak.

A tréner hozzátette, szerinte a kezdeményezés nemcsak a székelyek számára fontos, a régióban élők mindegyike profitálhat belőle.

„Arra kérek mindenkit, hogy csatlakozzanak és ezzel az ötperces dologgal – felemelő dolog egyébként, jól érzed magad utána –, ezzel az aláírással járuljanak hozzá a tervhez. A futball sokszor a nagy győzelmek hajszolásáról szól, így pontosan el tudom képzelni, milyen érzés, mekkora siker lenne ez a székelyek és a régióban élők számára.”

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés