Japán | 2020. 11. 27. – 14:29 |

Egészen elképesztő átrendezésen esett át az elmúlt két hét során a világ sportja is a koronavírus-járvány miatt, ami azt jelenti, hogy az elkövetkezendő két hónapra tervezett és beiktatott események közül semmit sem lehet majd megrendezni.

Először csak a nemzeti bajnokságok zárt kapuságáról lehetett híreket hallani, majd pár nap alatt minden pontvadászat, így az ukrán és magyar labdarúgó- és más sportágak bajnokságai is fokozatosan leálltak.

Nemzetközi színtéren elmarad többek között a labdarúgó Európa-bajnokság, a női- és férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője, a jégkorongozóknál minden szintű világbajnokság, a női és férfi vízilabda olimpiai kvalifikáció, a Formula-1-es versenyek, és természetesen egy sor sportágban is elmaradnak az olimpiai kvalifikációs tornák.

Apropó, olimpia… A tokiói ötkarikás játékok a naptár szerint négy hónap múlva kezdődnének, de jelen állás szerint nagyobb a valószínűsége, hogy július 24-én nem lesz majd megnyitó a japán fővárosban.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnapi bejelentése szerint a napokban végleges döntés születik arról, hogy a rohamosan terjedő koronavírus-járvány miatt megrendezik-e az eredeti időpontban a játékokat.

Thomas Bach NOB-elnök vasárnap azt közölte, hogy az olimpia törlése nincs napirenden, de a szervezet a következő négy hétben számításba veszi a játékok elhalasztását is. Utóbbi történelmi döntés lenne, eddig ehhez hasonlóra nem volt még példa az ötkarikás események történetében. Olimpiát öt alkalommal töröltek: az első világháború idején az 1916-os berlini játékok maradt el, majd a második világháború alatt az 1940-es tokiói és az 1944-es londoni nyári, valamint az 1940-es Cortina d'Ampezzó-i és az 1944-es szapporói téli olimpiát nem rendezték meg.

A dpa német hírügynökség szerint, ha a NOB a halasztás mellett dönt, akkor három forgatókönyv közül választhat.

Az egyik, hogy az olimpiát idén ősszel rendezik meg, ez pedig az időjárási körülmények miatt a legjobb lehetőség, korábban ugyanis több kritikai észrevétel érkezett arra vonatkozóan, hogy Tokióban nyáron nagy a hőség. Az ugyanakkor kérdéses, hogy az olimpia eredetileg tervezett időpontja – július 24 .– augusztus 9. – után néhány hónappal mennyit veszít az intenzitásából a koronavírus-járvány. Szintén gondot jelenthet, hogy az egyesült államokbeli tőkeerős televíziós társaságok vélhetően nem szívesen egyeznének bele az őszi rendezésbe, amikor az amerikai ligák, így a kosárlabda-, a jégkorong- és az amerikaifutball-bajnokság küzdelmei zajlanak.

A másik forgatókönyv szerint a labdarúgó Európa-bajnoksághoz hasonlóan pontosan egy évvel halasztják el az olimpiát. Ennek a verziónak az a nagy előnye, hogy a NOB-nak és a szervezőbizottságnak is elegendő idő állna rendelkezésre, a rendezéshez viszont szükséges a vírus terjedését addigra teljes mértékben megállítani. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor viszont a nemzetközi versenynaptárakat kell jelentősen módosítani, jövő nyáron rendeznék ugyanis szintén Japánban, Fukuokában a vizes-világbajnokságot, az egyesült államokbeli Eugene-ban pedig az atlétikai vb-t. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség már jelezte hogy a világbajnokságot kész elhalasztani 2021-re.

Elvben előfordulhat az is, hogy az idei olimpiát 2022-re halasztják. Ebben az esetben még több idő állna rendelkezésre ahhoz, hogy a járvány lecsengése után minden szempontot, így a nemzetközi versenynaptárakat is figyelembe véve tudják megrendezni a játékokat. A NOB-nak azonban valószínűleg nehéz lenne kezelnie azt, hogy ugyanabban az évben nyári és téli olimpiára is sor kerüljön, a 2022-es téli játékokat ugyanis Pekingben rendezik. A helyzetet tovább nehezíti, hogy annak az évnek a végén, Katarban labdarúgó-világbajnokságra is sor kerül.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hétfőn előbb Kanada, majd röviddel utána Ausztrália is jelezte, hogy idén semmiképp nem vesz részt a nyári olimpián.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés