| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Július 19-én, vasárnap kora délután közlekedési balesetben életét vesztette Viktor Rjasko, a Munkácsi FC Labdarúgó Akadémia vezetőedzője, az elmúlt évtizedek kétségkívül legsikeresebb kárpátaljai trénere. A szörnyű balesetben elhunyt a szakember 10 éves kislánya, Nika, és 23 éves fia, Jura is. A vele egy kocsiban utazó felesége sérülésekkel megúszta a balesetet.

Viktor Rjasko 1964. január 28-án született Munkácson.

Játékosként a Csernyivci Bukovinában, a Niva Ternopilban, a Kreminy Kremencsukban, illetve a Munkácsi Kárpátiban futballozott, de már ekkor is tudatosan készült az edzői karrierjére.

A 90-es évek közepétől előbb Munkácson, majd a Beregszászi Linetnél edzősködött. Amikor az Ungvári Zakarpattya a 90-es évek végén az ukrán harmadosztályba csúszott vissza, akkor ő volt a megmentő, hiszen

több játékosát is magával vitte Ungvárra, és a vezetésével 2001-re már élvonalbeli együttese volt a kárpátaljai megyeszékhelynek.

Akkoriban az ungváriak szinte minden hazai találkozójára kilátogattam, és leginkább az az emlék maradt meg bennem, hogy Rjasko mindig készségesen nyilatkozott a sajtónak. Attól függetlenül, hogy győztes, vagy vesztes meccset kellett értékelnie, mondandójában mindig fel lehetett fedezni a sportág iránti alázatot és elhivatottságot.

Amikor feljuttatta a megye első számú csapatát az élvonalba, akkor Kijevből egy úgynevezett sztáredzőt, Jurij Kalitvincevet ültették a helyére, akivel aztán ismét kiesett a Zaki…

Rjasko újra segített, irányításával 2004-ben ismét NB-I-es lett a Zakarpattya, és mivel maradt a helyén, a 2004–2005-ös szezonban a bennmaradást is sikerült  kiharcolni az elitligában.

Ekkor olyan fiatal kárpátaljai tehetségek erősítették az együttest, mint Kopolovec, Kobin, Nagy, Mikulják, Bundás, Bobal, akik rengeteget köszönhettek az őket felfedező trénernek.

A későbbiek során Viktor Rjasko dolgozott még a Niva Ternopilnál, az FK Lvivnél, majd pár éve a szívének oly kedves Munkácson kötött ki, ahol elsősorban fiatalokkal dolgozott, de olyan tervei is voltak, hogy a munkácsi együttest az ukrán profi ligába vezesse.

Mostantól az égi futballpályákon folytatja edzői munkáját… Isten nyugosztalja.

(jakab)

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés