Európai Unió | 2021. 02. 12. – 09:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnának garantálnia kell a nemzeti kisebbségeket megillető jogok tiszteletben tartását, és a kormánynak érdemi párbeszédet kell folytatnia a nemzeti kisebbségek képviselőivel - jelentette ki Várhelyi Olivér, a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős európai uniós biztos az EU-Ukrajna Társulási Tanács csütörtöki eszmecseréjét követő sajtótájékoztatón.

Várhelyi Olivér elmondta, hogy az ukrán nemzeti kisebbségi törvénytől, amelynek kidolgozása még folyamatban van, az EU elvárja, hogy megfelelően szabályozza a nyelvhasználatra és az oktatásra vonatkozó jogokat - írja az MTI.

Hozzátette: ami a nemzeti kisebbségek képviselőit ért fenyegetéseket illeti,

az unió számít arra, hogy a hatóságok kellőképpen kivizsgálják ezeket az eseteket.

"Az ukrán miniszterelnöktől, Denisz Smihaltól megerősítést kaptam arra, hogy Ukrajna elkötelezett a kisebbségi jogok védelme mellett" - szögezte le.

A magyar EU-biztos hangsúlyozta: az unió 119 millió euró támogatásban részesítette a kelet-európai országot a koronavírus-járvány elleni küzdelem hatékonyabbá tétele érdekében, és további 1,2 milliárd euró makroszintű pénzügyi segélyt utalnak ki Ukrajnának a gazdaság helyreállítása végett.

Ukrajna további 40 millió euró segítséget kap a vakcinakampányok, oltásprogramok kidolgozására és az azokhoz szükséges felszerelések megvásárlására.

Továbbá a Covax nemzetközi vakcinaelosztó mechanizmuson keresztül nemsokára 117 ezer adag oltóanyag érkezik az országba.

Várhelyi Olivér kiemelte, hogy Ukrajna sokat tett a reformok területén,

azonban további erőfeszítések szükségeltetnek a korrupció elleni küzdelemhez, valamint az igazságügyi és más állami intézmények átalakításához.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukrán köztisztviselőket az EU-ban fogják kiképezni. Ukrajna és az Európai Unió közös projektben állapodtak meg az ukrán köztisztviselők oktatási programjának Natolin4Capacity Development Project elindításáról.  

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajna felajánlotta a Krím fölötti légtér használatát a NATO-nak saját műveleteire. A közlemény szerint Ukrajna támogatást remél a NATO-tól a légtér megfigyelésében az ukrán-orosz határ mentén.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!