Ukrajna | 2021. 02. 11. – 07:39 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna felajánlotta a NATO-nak, hogy használja repüléseihez és műveleteihez a Krím félsziget fölötti légteret - számolt be szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán infrastrukturális minisztérium honlapján kiadott közleményre hivatkozva.

A közlemény szerint ezt az ajánlatot Vladiszlav Kriklij, az infrastrukturális tárca vezetője tette, amikor Brüsszelben tárgyalt Patrick Turner NATO-főtitkárhelyettessel - írja az MTI.

A közlemény szerint Ukrajna támogatást remél a NATO-tól a légtér megfigyelésében az ukrán-orosz határ mentén,

és ennek keretében javasolja a szövetségnek légi műveletei számára az ügynevezett Szimferopoli Repülési Információs

Régió használatát, amely a tárca megfogalmazása szerint magában foglalja Ukrajna szuverén területét, továbbá a fekete-tengeri nyílt vizeket, ahol "a légi forgalmi szolgáltatásokért a nemzetközi szerződések Ukrajnát ruházzák fel felelősséggel".

A javaslat értelmében az említett légtér használható a NATO légi műveleteihez, valamint csapatok, felszerelések és rakományok szállítására.

Az Ukrajinszka Pravda a hírrel kapcsolatosan emlékeztett arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég kijelentette: egy fontos kérdése van Joe Biden nemrég beiktatott amerikai elnökhöz, mégpedig az, miért nem tagja még Ukrajna a NATO-nak? Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig kedden - Zelenszkijnek válaszolva a Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel Brüsszelben tartott közös sajtótájékoztatójukon - kijelentette, hogy Ukrajnának azokra a reformokra kell összpontosítania, amelyek közelebb viszik a NATO-csatlakozáshoz.

Hozzátette, hogy nem tud konkrét időpontot megnevezni Ukrajna belépésére, de biztosított afelől, hogy a szövetség változatlanul támogatja Ukrajna euroatlanti törekvéseit, beleértve NATO-csatlakozását.

Oroszország 2014-ben önkényesen elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet,

amit az ENSZ tagállamainak zöme - beleértve az EU- és a NATO-tagországokat - nem ismer el legitimnek.

A félsziget elcsatolása előtt Oroszország katonai bázist bérelt Szevasztopolban Ukrajnától, ahol a megállapodás értelmében legfeljebb húszezer katonát állomásoztathatott.

Ukrán védelmi forrásokból származó legutóbbi információk szerint a Krímben állomásozó orosz katonák száma jelenleg meghaladja a 32 ezret.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az EU továbbra is határozottan kiáll Ukrajna területi integritása mellett. A biztos elmondta: Európában nem lehet katonai erőt, erőszakot alkalmazni, országok lerohanására.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Németország több mint 13 millió eurós támogatást nyújt Ukrajnának. A megállapodás öt kelet-ukrajnai régióban végrehajtandó fejlesztésekre vonatkozik.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!