Kárpátalja | 2021. 02. 11. – 08:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A kárpátaljai megyei tanács négy frakciója, köztük a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Volodimir Zelenszkij elnökhöz fordult felhívással, követelve a Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát oligarchához köthető három televízió és a tulajdonosuk ellen hozott szankció feloldását - hozta nyilvánosságra szerdán a persij.com.ua helyi hírportál.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által a Medvedcsukkal ugyanazon parlamenti frakcióban, az Ellenzéki Platform - Életért képviselőcsoportjában lévő Tarasz Kozak ellen hozott büntetőintézkedést Zelenszkij február 2-án hagyta jóvá, ennek nyomán a tulajdonában lévő 112 Ukrajina, NewsOne és ZIK tévécsatornák működését beszüntették - írja az MTI.

Az ukrán elnökhöz címzett felhívást a KMKSZ képviselőjén kívül az Ellenzéki Platformnak

, Andrij Baloha pártjának és a Jövőért elnevezésű pártnak a megyei tanácsbeli frakcióvezetői írták alá.

A felhívásban leszögezték, hogy a három televízió bezárása precedens nélküli eset a független Ukrajna történelmében, amelynek nyomán ukránok milliói és kárpátaljaiak százezrei maradtak "objektív, kritikus információkhoz" való hozzáférés nélkül.

Leszögezték, hogy a tévécsatornák ukrán jogi személyek, Tarasz Kozak pedig ukrán állampolgár, ezért rájuk nem terjedhet ki a szankciókról szóló törvény.

Zelenszkijt ezért a törvény megsértésével és cenzúrázással vádolták meg,

a Kozakra kirótt büntetőintézkedést pedig "politikai üldözésnek és elnyomásnak" minősítették.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Zelenszkij szankciókat vezetett be az ellenzékhez kötődő tévécsatornák ellen. A szankciókról szóló rendelet kedd éjszaka jelent meg az elnöki hivatal honlapján.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajna támogatja a sajtószabadságot, de az agresszív propagandát nem. Ukrajna határozottan támogatja a sajtószabadságot, de egy agresszor állam által finanszírozott propagandát nem - szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES