Európai Unió | 2021. 02. 10. – 13:42 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Mivel globálisan alábecsültük a koronavírus elleni oltások előállításának nehézségeit, az Európai Unió most növelni akarja az oltóanyaggyártási kapacitását – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán.

Noha a koronavírus elleni közdelemben az Európai Unió nem ott tart ahol szeretne,

a hatékonyság és a biztonság garantálása érdekében nem engedhet a minőségi normákból – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán, írja az MTI.

Ursula von der Leyen elismerte: az unió valamelyest késlekedett az oltóanyagok engedélyeztetésének folyamatában, túl optimista volt a tömeggyártást illetően és bízott abban, hogy az oltóanyagok megrendelt adagjait időben megkapja.

Mindez az Európai Unió oltási stratégiájáról tartott EP-vitán történt.

Kiemelte azonban, hogy a minőség biztosítását igénylő folyamatok időt igényelnek, és elengedhetetlen a bizalom megőrzése. Mivel javítani kell a klinikai vizsgálatok adatai megosztásának rendszerén, az unió a klinikai vizsgálatok elemzésére alkalmas európai hálózatot fog létrehozni – közölte.

Ursula von der Leyen az EP-vitán azt is mondta: az, hogy az oltóanyagok kifejlesztésére szánt időt néhány hónapra sikerült csökkenteni, azt eredményezte, hogy a tudomány megelőzte az ipart.

A Bizottság elnöke kiemelte:

ahhoz, hogy az ipar alkalmazkodni tudjon a tudomány tempójához, az EU-nak be kell fektetnie a kapacitás-fejlesztésbe.

A világjárványokra való jobb felkészülés biztosítására az Európai Unió emellett külön hatóságot hoz létre. A felkészülést és reagálást segítő uniós hatóság (HERA) felügyelni fogja az oltóanyagok és gyógyszerek fejlesztésének és gyártásának folyamatát, különös tekintettel a koronavírus új változatainak megjelenésére – közölte.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 106,9 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Olaszországban meghaladta a 92 ezret a koronavírus áldozatainak száma. Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) vezérigazgatója szerint húsvéttól indulhat el a koronavírus elleni tömeges oltás Olaszországban.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!