USA | 2021. 01. 31. – 16:11 |
Blinken: az Egyesült Államok elítéli az orosz hatóságok kemény fellépését a tüntetőkkel szemben. Fotó: Internet

Az Egyesült Államok elítéli az orosz hatóságok kemény fellépését az Alekszej Navalnij letartóztatott ellenzéki orosz politikust támogató tüntetések résztvevőivel szemben - jelentette be vasárnap az amerikai külügyminiszter a Twitteren.

Antony Blinken úgy fogalmazott:

"Az Egyesült Államok elítéli a békés tüntetők és újságírók elleni, két hete tartó szigorú fellépést az orosz hatóságok részéről. Ismételten felszólítjuk Oroszországot, hogy engedje szabadon az alapvető emberi jogaik gyakorlása miatt őrizetbe vett embereket!"

Vasárnap Oroszország több nagyvárosában, így Moszkvában, Szentpéterváron és Vlagyivosztokban is Navalnij-párti - a hatóságok által nem engedélyezett - tüntetések kezdődtek, amelyeken eddig több mint ezer embert tartóztattak le.

 Alekszej Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban - több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint - megmérgezték. Az aktivistát arra hivatkozva vették őrizetbe, hogy megszegte egy sikkasztási ügyben rá korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

Korábban hírt adtunk róla, hogy Navaljanát egy tiltakozó akcióról szállították el rohamsisakot viselő, gumibottal felszerelt rendőrök, mikrobusszal. A belügyminisztérium kora délután kétezerre becsülte a fővárosi tiltakozási akciók részvevőinek számát. Az ellenzéki médiában és a világhálón megjelent beszámolók szerint a tüntetők egyebek között Navalnij szabadon bocsátását és az általuk tolvajnak minősített Vlagyimir Putyin orosz elnök távozását követelték a rendfenntartó testületek erődemonstrációja mellett.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés