Ukrajna | 2021. 01. 30. – 11:20 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Ursula von der Leyentől, az Európai Bizottság (EB) elnökétől kért segítséget az Ukrajna számára elegendő mennyiségű, új koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséhez.

Zelenszkij a von der Leyennel folytatott pénteki telefonbeszélgetésben elmondta, hogy Ukrajna számára nem elégséges az a vakcinamennyiség, amelyre a szegényebb országok támogatására létrehozott COVAX-program révén számíthat, ezért azt kérte, hogy az EB támogassa országát a gyártókkal folytatott tárgyalásokon - jelentették vezető ukrán hírportálok az elnöki hivatal sajtószolgálatára hivatkozva.

"A koronavírus-világjárvány komoly kihívás marad mind Ukrajna, mind pedig az egész világ számára"

- fogalmazott Zelenszkij, hozzátéve, hogy az oltóanyag-ellátás nemcsak egészségügyi, de politikai és geopolitikai kérdés is. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a több mint 40 millió lakosú Ukrajna 8 millió dózisra számíthat a COVAX-program keretében, közölte az MTI.

Ursula von der Leyen válaszában rámutatott, hogy

"jelenleg az egész világ az egyidejű vakcinálás példátlan hullámát éli át".

Ezzel együtt arról biztosította az ukrán államfőt, hogy

2021 folyamán az Európai Unió országai és a szomszédos államok is elegendő oltóanyaghoz jutnak.

A koronavírus elleni védőoltások elkezdését február közepére ígéri az ukrán kormány, azt azonban még nem lehet tudni, milyen vakcinát alkalmaznak majd. Az ukrán parlament pénteken úgy döntött, hogy megtiltja a koronavírus elleni orosz vakcina bejegyzését az országban.

Korábban hírt adtunk róla, hogy a kijevi parlament második olvasatban is elfogadta a gyógyszerek és védőoltások, köztük a koronavírus elleni vakcinák gyorsított bejegyzését lehetővé tevő törvénymódosítást, megtiltva egyben az Oroszországban kifejlesztett oltóanyagok bejegyzését.

Emlékeztetőül az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) közölte, hogy a Szputnyik V vakcinából 50 millió ember beoltásához szükséges 100 millió adagot tudna Oroszország szállítani az Európai Unióba 2021 második negyedévében. Az RFPI szerint ez akkor válna lehetővé, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyná az oltóanyagot és Oroszországban addigra befejeződne a lakosság tömeges vakcinációjának alapszakasza.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés