Európai Unió | 2021. 01. 26. – 13:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Németh Zsoltot, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnökét választotta egyik alelnökének a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése hétfőn.

Az MTI-t tájékoztatva Németh Zsolt kiemelte: megválasztása azért fontos Magyarország számára, mert hamarosan, május 21-től fél évre Magyarország veszi át

az Európa Tanács Miniszteri bizottságának elnökségi tisztségét.

A közgyűlés magyar delegációjának vezetője elmondta, mától egy éven keresztül fogja betölteni a közgyűlés monitoring bizottságának alelnöki tisztségét is.

Arról is tájékoztatott, hogy a közgyűlés a hét folyamán a nemzeti kisebbségekért felelős albizottságának elnökévé választhatja Kovács Elvira vajdasági politikust.

Németh Zsolt a parlamenti közgyűlés hétfői, nemzeti kisebbségeket érintő vitáival összefüggésben sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság elutasította a jogalkotási eljárás megindítását a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében benyújtott, Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés ügyében.

"Az Európai Unió nem vonhatja ki magát saját szerepének betöltése, valamint a kisebbségvédelmi szerepvállalás alól" - fogalmazott.

Véleménye szerint az Európa Tanács és az Európai Unió közötti együttműködésnek jelentős szerepe lehet abban, hogy megoldást lehessen találni a "megrekedt helyzetre".

Arra, hogy az Európai Bizottság mintegy 1,2 millió ember, valamint az Európai Parlament akaratát vette semmibe - emelte ki.

A kárpátaljai magyarokat érintve Németh Zsolt kijelentette:

Ukrajna az emberi jogi egyezményekbe foglalt alapvető kötelezettségeit is figyelmen kívül hagyja.

Magyarország nem pusztán a nemezi kisebbségek nyelvhasználatának és az oktatáshoz fűződő jogainak biztosítását várja Ukrajnától, hanem azt is, hogy garantálja a kisebbségekhez tartozók megfélemlítésétől való mentességét is - húzta alá.

"Nem tud a nemzetközi közösség segíteni Ukrajnán, ha a kisebbségi jogokat lábbal tiporja" - tette hozzá a Németh Zsolt.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az EJEB elmarasztalta Ukrajnát a Majdan téri tüntetések elnyomása miatt. Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtöki ítéletében elmarasztalta Ukrajnát, amiért a Majdan-téren a 2013-2014-es uniópárti tüntetések erőszakos feloszlatásakor számos alkalommal megsértette az emberi jogokat.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az orosz parlament az emberi jogok megsértéseként ítélte el az ukrán nyelvtörvényt. A törvényhozási kamara állásfoglalásában megengedhetetlennek nevezte "az orosz és más nyelvek tiltását és üldözését.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!