USA | 2021. 01. 26. – 19:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Még ezen a héten megnyithatja Joe Biden az amerikai hadsereget a transzneműek előtt, eltörölve Donald Trump leköszönő elnök tilalmát.

Biden ezt akkor jelentette be, amikor az új védelmi miniszterével, Lloyd Austinnal megbeszélt találkozóra ment a Fehér Házban - írja a Hirado.

„Biden elnök szerint a nemi identitás nem akadályozhatja a katonai szolgálatot,

hiszen Amerika ereje sokszínűségében rejlik” – fejtette ki hétfőn Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára.

Az LMBTQ aktivistái által korábban „kegyetlennek” nevezett rendelkezés eredetileg automatikusan működött szinte az USA alapítása óta, ezeket az embereket felmentették a katonaságtól.

Az első változást Barack Obama elnöksége jelentette. 2016-ban Ash Carter védelmi miniszter közölte, hogy a hadseregben transzneműek is szolgálhatnak. A haderőnél 2017. július 1-jére tűzték ki az első olyan időpontot, amikor a transzneműek is bevonulhatnak.

Új műsorhoz...

Csakhogy addigra hivatalba lépett Donald Trump, akinek az adminisztrációja késleltette a transzneműek felvételének dátumát, és további tanulmányokat kért annak megállapítására, hogy szolgálatuk engedélyezése befolyásolja-e a katonai készültséget, hatékonyságot.

Trump egy idő múlva a szokásos határozottsággal járt el: tweet-bejegyzést tett közzé, miszerint kormánya nem engedi, hogy transzneműek "bármilyen minőségben" szolgálatot teljesíthessenek a hadseregnél.

„A katonaságunknak a döntő és mindent elsöprő győzelemre kell összpontosítania” – indokolta lépését az elnök, aki szerint a hatalmas orvosi költségeket és egyéb anomáliákat sem vállalhatja fel az USA hadereje.

Végül 2019 áprilisában az amerikai védelmi minisztérium fellazította a teljes tilalmat,

de megtiltotta a nemváltoztató műtéteket, s megkövetelte, hogy a katona a születési neme szerint szolgáljon.

Lloyd Austin, az új védelmi miniszter a hétvégén az őt meghallgató szenátoroknak elmondta, hogy támogatja a tilalom feloldását.

Korábban hírt adtunk arról, hogy transznemű lett Biden egyik miniszterhelyettese. Rachel L. Levine lesz a Biden-kormány egészségügyi miniszter-helyettese. Ő az első transznemű, aki az USA szövetségi kormányában ilyen magas tisztséget kap.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy történelmi hős szobrát vitette ki az Ovális Irodából Biden. Az Egyesült Államok újonnan beiktatott, 46. elnökének első intézkedései közé tartozott, hogy teljesen átalakíttatta a Fehér Ház Ovális Irodáját. 

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!