Ukrajna | 2021. 01. 22. – 09:29 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Tarasz Kreminy nyelvi ombudsman szerint az ukrán nyelvnek az Európia Unió hivatalos nyelvévé kell válnia.

Az ukrán nyelv mint állami nyelv pozíciója jelentősen megerősödhet, ha Ukrajna társult tagságot kap a Nemzeti Nyelvi Intézetek Európai Szövetségében (EFNIL) - írta Tarasz Kreminy nyelvi ombudsman Facebook-oldalán.

„Ukrajna nyelvi integrációja az EU hivatalos nyelveinek családjába jelentősen megerősíti pozíciónkat a nemzetközi porondon.

Tudjuk, hogy az ukrán nyelv, amelyen világszerte több tízmillió polgár kommunikál, mindenütt hallható. Eljött az idő, amikor segíthetünk abban, hogy az ukrán nyelv a közösség hivatalos nyelvévé váljon. Meggyőződésem, hogy szoros együttműködésben az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémiával a hangunk meghatározó lesz a Nemzeti Nyelvi Intézetek Európai Szövetségében” - idézte Kreminy szavait a Korrespondent.net hírportál. 

Korábban hírt adtunk arról, hogy továbbra is kérhetjük magyarul a kávénkat. Azonban mint tudjuk, január 16-tól a szolgáltatások nyelve Ukrajnában kizárólag az államnyelv.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az orosz parlament az emberi jogok megsértéseként ítélte el az ukrán nyelvtörvényt. A törvényhozási kamara állásfoglalásában megengedhetetlennek nevezte "az orosz és más nyelvek tiltását és üldözését".


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!