Magyarország | 2021. 01. 22. – 08:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtöki ítéletében elmarasztalta Ukrajnát, amiért a Majdan-téren a 2013-2014-es uniópárti tüntetések erőszakos feloszlatásakor számos alkalommal megsértette az emberi jogokat.

A strasbourgi testület a tüntetésekben részt vevő 38 ukrán és egy örmény származású felperes ügyében hozott számukra kedvező ítéletet, akik 2014 és 2015 között fordultak a bírósághoz ügyük kivizsgálása végett - írja az MTI.

A felperesek azzal vádolták az ukrán államot, hogy a hatóságok jogtalanul vették őket őrizetbe,

ahol rossz elbánásban, kínzásokban és bántalmazásban volt részük, ami az egyik részvevő halálához vezetett

Az EJEB megállapította, hogy az ukrán hatóságok szándékosan, előre eltervezetten alkalmaztak brutalitást és önkényt a tüntetések feloszlatásánál.

A ügyben döntést hozó bírák úgy vélték, hogy a hatóságok szándékosan, az ukrán állam megbízásából zavarták meg az békés tüntetéseket, túlzott erőszakot és törvénytelen letartóztatásokat alkalmazva.

A testület azt is megállapította, hogy az események nemzeti szintű kivizsgálása sok esetben eredménytelen volt.

A bíróság kimondta, hogy az ukrán állam többszörösen megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében rögzített alapvető jogokat,

és a 1200, illetve 30 ezer euró kártérítés kifizetését rendelte el a sértettek számára.

A kijevi Majdan-téren 2013. november 21-én kezdődtek a több hónapon keresztül tartó tüntetések, amelynek konkrét kiváltó oka az volt, hogy az Európai Unió társulási szerződéstől az elnök, Viktor Fedorovics Janukovics visszalépett.

November 30-án a főként egyetemistákból álló demonstrációt erőszakosan feloszlatták, számos tüntetőt őrizetbe vettek, amelynek hatására több százezres tömeges tüntetések kezdődtek. 2014 február 18-án és 20-án az ukrán hatóságok közel 100 embert gyilkoltak meg.

A tüntetések végül Janukovics menesztéséhez vezettek, aki közben Oroszországba menekült.

Nem sokkal utána Oroszország önkényesen elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, majd Moszkva támogatásával a Donyec-medencében fegyveres konfliktus robbant ki.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kijev már szervezi a Zelenszkij-Biden-találkozót. A nagykövet szavai szerint a diplomáciai kapcsolattartás és a kétoldalú együttműködés továbbfejlesztése szempontjából fontos a személyes kapcsolatok kialakítása.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az orosz parlament az emberi jogok megsértéseként ítélte el az ukrán nyelvtörvényt. Az orosz képviselők követelték az ukrán hatóságoktól, hogy állítsák le ezt a "rosszindulatú gyakorlatot.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!