Ukrajna | 2021. 01. 19. – 08:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Kijev az emberi jogok és a szólásszabadság megsértésének tekinti Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus őrizetbe vételét - áll az ukrán külügyminisztérium hétfőn kiadott közleményében, amelyben a tárca egyúttal ismételten felszólította Oroszországot az általa fogva tartott ukrán politikai bebörtönzöttek szabadon engedésére is.

A külügyi tárca megfogalmazása szerint a Navalnij körüli helyzet " folytatása a Kreml azon szégyenteljes gyakorlatának", amellyel megsérti az emberi jogokat és a szólásszabadságot - írja az MTI.

A minisztérium hozzátette, hogy a politikai és közéleti személyiségeknek, a nemzeti kisebbségek képviselőinek, valamint újságíróknak az őrizetbe vétele, illetve politikai üldöztetésük a Kreml által, ellentétes Oroszország nemzetközi kötelezettségeivel.

"Ukrajna követeli az orosz hatóságoktól, hogy haladéktalanul engedjenek szabadon minden politikai foglyot,

beleértve Ukrajna állampolgárait is, akiket törvénytelenül tartanak fogva" - áll a közleményben.

Kijev emellett felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen határozottabb intézkedéseket az oroszországi vezetés által gyakorolt elnyomás elítélése érdekében.  

Navalnijt vasárnap este vették őrizetbe a moszkvai seremetyjevói repülőtéren, amikor hazatért Berlinből,

ahol kórházi kezelést kapott, miután augusztusban több nyugati laboratórium megállapítása szerint Oroszországban megmérgezték.

A Kreml tagadja, hogy köze lett volna a megmérgezéséhez. Hétfőn a Moszkva közelében lévő Himkiben megkezdődött büntetőügyének tárgyalása is.

Korábban hírt adtunk arról, hogy befogadhatók Ukrajna Oroszország ellen benyújtott panaszai. Az ukrán kormány kérelmének célja annak megállapítása, hogy Oroszország 2014. február 27. és 2015. augusztus 26. között a Krímben szisztematikus jogsértést követetett el, megsértve azzal az Emberi Jogok Európai Egyezményét

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Szijjártó Péter Kijevbe látogat a hónap végén. Dmitro Kuleba külügyminiszter és magyar kollégája, Szijjártó Péter megállapodott, hogy Kijevben tárgyalóasztalhoz ül a két ország viszonyában kialakult súlyos válság rendezése érdekében.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!