Európai Unió | 2020. 12. 17. – 12:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Az új otthonteremtési programokat csak az EU-s elmarasztalás kockázatát vállalva tudta elindítani a kormány, mivel Brüsszel általában nem tartja legitim célnak a gyermekvállalás támogatását – mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a portfolio.hu-nak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

Az új otthonteremtési program egésze nagyjából 300 milliárd forintba kerülhet jövőre a költségvetésnek, és ennek több mint a felét felújításra fordíthatják majd a családok – fogalmazott Novák Katalin, írja az MTI.

A miniszter megjegyezte:

a keret felülről nyitott, nem kell attól tartani, hogy elfogy a pénz, és a programnak idejekorán vége szakad.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány tíz év alatt tehát több mint két és félszeresére emelte a családtámogatásra szánt anyagi elköteleződését. Erre a célra a kormány 2010-ben 960 milliárd forintot fordított, 2021-ben 2300 milliárd forint lett volna megcélozva, amely összeg az új programokkal 2600 milliárdra változott.

A családok támogatásával a kormánynak párhuzamosan két célkitűzése van: egyrészt szeretnék, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek, másrészt a már gyermeket nevelő családok életkörülményein kívánnak javítani – fejtette ki Novák Katalin.

A magyar fiatalok átlagosan minimum két gyermeket terveznek, ha ez ténylegesen megvalósulna, akkor demográfiai értelemben rendben lennénk – tette hozzá, utalva arra, hogy 2010-ben öt vágyott gyermekből három született meg, most viszont már négy.

A miniszter úgy fogalmazott: nem titkolják, hogy azokat segítik, akik a gyerekeikért, és nem a gyermekeikből akarnak élni, azaz nem segélyt kínálnak, a családtámogatások jelentős részét munkához kötik.  

A miniszter az interjúban ígéretet tett arra, hogy a másfél évnél idősebb gyermekek örökbe fogadása után is mihamarabb lehetővé teszik igénybe venni a babaváró hitelhez kapcsolódó támogatásokat és a jelzáloghitel-elengedés lehetőségét.

Novák Katalin az interjúban arról is beszélt, hogy az 5 százalékos áfa,

a csok és a babaváró támogatás miatt rengeteget kellett egyeztetniük az EU-val.

Általában az a brüsszeli álláspont, hogy nem tartják legitim célnak a gyermekvállalás támogatását
– mutatott rá, utalva arra, hogy időnként csak az elmarasztalás kockázatát vállalva tudták elindítani a programokat.

A rozsdaövezetek nulla százalékos áfájának bevezetésével kapcsolatos kérdésre a miniszter megjegyezte: a szabályozás majdnem kész van, és bízik abban, hogy január 1-jétől ez is el tud indulni.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Fidesz elítéli a Kárpátalján élő magyarok ukrán hatóságok általi zaklatását. A kormánypárt szerdán közölte, a kárpátaljai magyarságot és annak képviselőit érő atrocitások egyértelműen megfélemlítő célzatúak, kisebbség- és Európa-ellenesek

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy alaptörvényben rögzítette a magyar országgyűlés, hogy az anya nő, az apa férfi. Európában is egyedülálló módon védi a magyar alaptörvény a családokat és a gyerekeket.

Forrás

MTI


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés