Európai Unió | 2020. 12. 11. – 13:00 |

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Az Európai Unió újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciókat, mivel nem történt előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában - derült ki Barend Leyts, az Európai Tanács elnöke szóvivőjének péntek hajnalban közzétett Twitter-üzenetéből.

Az uniós tagállamok állam- illetve kormányfői brüsszeli, kétnaposra tervezett csúcstalálkozójukon döntöttek

a büntetőintézkedések meghosszabbítása mellett.

A tagállami vezetők az Európai Tanács 2015. márciusi ülésén a szankciók időtartamát a normandiai négyek - Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország - által 2015 februárjában tető alá hozott minszki megállapodások teljes körű végrehajtásához kötötték.

Mivel erre nem került sor, és tekintve, hogy a megállapodások maradéktalan végrehajtása még mindig várat magára, az uniós vezetők további hat hónapra meghosszabbították az intézkedéseket.

A szankciókat az EU az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be 2014 júliusában,

eredetileg egyéves időtartamra, majd 2014 szeptemberében megerősítette azokat.

A korlátozó intézkedések a pénzügyi, az energetikai és a védelmi ágazatra, valamint a kettős felhasználású termékek területére irányulnak.

A meghosszabbított gazdasági szankciók egyebek mellett fegyverkiviteli és -behozatali tilalomra, a kettős felhasználású termékek katonai célokra vagy oroszországi katonai végfelhasználók részére történő kivitelére terjed ki, továbbá korlátozza Oroszország hozzáférését a kőolajtermeléshez és -feltáráshoz felhasználható egyes érzékeny technológiákhoz és szolgáltatásokhoz.

Korábban a Kárpátinfo.net hírt adott arról, hogy az orosz alsóház megszavazta a volt elnökök mentelmi jogáról szóló szabályozást,  új szabályozás megnehezíti megfosztani őket mentelmi joguktól

Forrás

MTI


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés