Ukrajna | 2020. 11. 09. – 19:38 |

Makszim Sztepanov. Címlapképünk illusztráció. Forrás: Internet

Makszim Sztepanov, egészségügyi miniszter közölte, hogy milyen intézkedésekkel menthetnék meg az országot a járvány további terjedésétől.

Elmondása szerint a betegség gyorsan terjed, ezért az egészségügy is hamar összeomolhat – írja RBC.ua hírportál.

Sztepanov szerint a járvány hurrikánszerűen terjed. és a második hullám elkerülhetetlen.  

„Úgy vélem, hogy egészségügyi miniszterként kötelességem tájékoztatni az embereket arról, ami ránk vár. Az összeomlás, amikor minden COVID-19-es beteget ellátni képes ágy megtelik, hamar bekövetkezhet. Jelenleg ez 52000 férőhelyet jelent, ami az alap 30%-át képezi. 15-20 ezres napi megbetegedéssel elérhetjük a 100%-os kihasználtságot.

Ezeket a mutatókat már december 1-ére is elérhetjük” – mondja a miniszter.

3 hetes országos szigorú karantén

Sztepanov megjegyezte, hogy a legmegfelelőbb a 3 hetes teljes országos karantén lenne, de a kormány nem fogja ezt meglépni.

„A legjobb lenne a totális karantén. Mindent lezárni, teljesen megszakítani a fertőzés láncot legalább 21 napra. Valójában azonban ezt nem tehetjük meg, hiszen 21 nap alatt az emberek elveszítik munkahelyüket, és fizetésképtelenné válnak. Most nem tehetjük meg azt, amit tavasszal” – magyarázza Sztepanov.

A miniszter hozzátette, hogy szigorítani a fogják a korlátozó intézkedéseket, amik a mindennapi élet több terét is érintik, a tömegközlekedést azonban egyelőre nem állítják le.

„Egyelőre nincs szó az éttermek és bárok bezárásáról. Viszont javasolni fogjuk a nyitva tartás idejének szűkítését.

Szorgalmazni fogjuk továbbá a nyugdíjasoknak kijelölt idősáv bevezetését a közértek és gyógyszertárak számára. Javasolni fogjuk az adaptív karantén intézkedések szigorítását, amennyiben a megbetegedések ezt indokolttá teszik. Ha a helyi önkormányzat javaslatainak figyelembe vételével jelenleg 10 korlátozó intézkedés van érvényben, úgy a megbetegedések számának növekedésével minden elérhető szigorítás bevezetésre kerül” – magyarázta a miniszter.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!