Lengyelország | 2021. 02. 09. – 11:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Németország után megérkezett a hideg Közép-Európába is. Hétfőn Lengyelországban és Csehországban is fennakadásokat okozott a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű hó.

A cseh-lengyel határon hajnalban mínusz 25 fokot mértek.

Az előrejelzések szerint további havazás várható a térségben, ezért Lengyelországban már életbe léptették a legszigorúbb lavinariasztást – írja a Hirado.

Füstölgő kémények, behavazott háztetők, fehér színben pompázó táj – ilyen a látványra ébredtek a cseh főváros lakói hétfőn.

A prágai várnegyed utcáiban dolgozó munkásoknak nincs könnyű dolguk, hiszen folyamatosan havazik.

Vasárnap óta több mint 15 centiméternyi hullott Csehország egyes részein.

A hirtelen jött havazás azonban nem mindenhol mutatta szebbik arcát, az ország több pontján járhatatlanná váltak az utak.

Hajnalban a Prága és Brno közötti autópályán teljesen leállt a forgalom, a kamionokban és az autókban veszteglők csak több órás várakozás után tudtak újra útnak indulni.

Jelentős késéssel futottak be a vonatok a brnói pályaudvarra hétfő délelőtt. Országszerte voltak késések, járatkimaradások a vasúti és a buszközlekedésben. A reggeli órákban a prágai tömegközlekedés is összeomlott.

Megérkezett a tél Lengyelországba is

Az ország délnyugati részén, a cseh határ közelében mínusz 25 fokot mértek hétfőre virradóra. Kora reggeltől dolgoztak a hókotró gépek Varsóban, munkájukat önkéntesek is segítették. Sokan már hajnalban hólapátot ragadtak, hogy megtisztítsák az utcákat.

Lengyelország nagy részén teljesen megbénult a közlekedés, több helyen busz- és vonatjáratok maradtak ki, vagy csak több órányi késéssel értek célba.

A hirtelen jött nagy mennyiségű hó nagy kihívások elé állította a lengyel főváros lakóit: több kerületben meghibásodtak a vezetékek, aminek következtében emberek ezrei maradtak áram és meleg víz nélkül.

Az előrejelzések szerint még napokig tarthat a havazás, ezért Lengyelországban a legszigorúbb lavinariasztás lépett életbe, mivel a hegyeket már most 40-50 centiméteres hólepel borítja.

Korábban hírt adtunk arról, hogy rég nem látott káoszt okozott a hóvihar Hollandiában. Az erős havazás mellett a viharos szél is gondot okoz. Az összes bajnoki mérkőzést elhalasztották.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy temetőt öntött el a víz Munkácson. Vízben áll a temető azon része is,  ahol «friss» sírok vannak.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!