Magyarország | 2021. 02. 05. – 12:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Egy neves orvosi szaklapban publikált eredmények alapján sikeresen vette a klinikai kipróbálás harmadik fázisát az orosz koronavírus elleni oltóanyag, a Szputnyik V.

A vakcina 91,6 százalékban megvédte a beoltottakat a koronavírustól - írja a Hirado.

„A klinikai kipróbálás harmadik fázisa az egyik alapkövetelmény.

A vakcinának két olyan megfelelőségi elvárást kell teljesítenie, ami alapvető ahhoz, hogy forgalomba kerülhessen, ezek közül az egyik, hogy biztonságos legyen, a másik pedig az, hogy hatékony legyen” – mondta Rusvai Miklós infektológus a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Például a múlt században vagy régebben elvárták, hogy inkább hatékony legyen a vakcina, még ha voltak is az oltott személyeknél komoly mellékhatások, akkor is a hatékonyságot helyezték előtérbe.

Az utóbbi időben mindenképpen a biztonságra törekszünk, és a hatékonyság a második kritérium – tette hozzá.

A harmadik klinikai tesztfázis ezt a két kritériumot vizsgálja nagy létszámú embercsoportokon. Igaz, az első klinikai fázisban kis létszámú embercsoporton, általában száz fő alatt tesztelik, hogy a vakcina ártalmatlan legyen.

A második fázisban ugyanígy kis létszámú csoporton nézik, hogy hatékony-e a vakcina, megfelelő-e az ellenanyagszint, ami kialakul a vakcina oltása után. A harmadik klinikai tesztfázisban, szigorúan önkéntes alapon, több ezer, esetenként több tízezer, általában 18 és 65 év közötti emberen nézik ugyanezt – magyarázta a vakcina tesztelésének folyamatát az infektológus.

Amikor egy vakcinánál azt mondják, hogy nem ajánlják 65 év felett és 18 év alatt, vagy nem ajánlják cukorbetegeknek vagy bármilyen más betegcsoportnak, ez nem azért van, mert a felsoroltaknak ártana, hanem azért, mert a harmadik klinikai fázisban tesztelt korcsoporttal kapcsolatban már biztosan tudjuk, hogy a vakcina hatékony és ártalmatlan – mondta Rusvai Miklós.

„A többieknél nincs ilyen tapasztalatunk, de lehet, hogy nekik is beadható a vakcina” – tette hozzá.

Szerbiában már több mint négyszázezer embert oltottak be

„Ma a nyolcadik nap, hogy fölvettem a kínai védőoltást. Kiválóan vagyok, nem tapasztaltam semmit, rengeteg alkalommal kaptam már az életemben védőoltást, leggyakrabban egy picit bepirosodott a tűszúrás környéke. Az elmúlt napokban az égvilágon semmiféle ilyen jellegű tapasztalat nem volt, még a tűszúrás helyét sem éreztem” – mondta a műsorban Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Szerbiából.

A legtöbben ugyanezt mondják, nem tapasztaltak különösebb mellékhatást vagy utóhatást, mégis vannak a kínai vakcinával szembeni kétségek.

Rusvai Miklós a vakcina „működéséről” a következőket mondta: „Ez egy inaktivált oltóanyag, tehát a vírust leterhelik, ezután inaktiválják, vagyis megölik a vírust, megszüntetik a szaporodó képességét, és utána az elölt vírust oltják be az emberi szervezetbe, hogy a benne lévő különböző fehérjék ellen ellenanyagok képződjenek.”

Ezek közül a fehérjék közül a legfontosabb az úgynevezett tüskefehérje, ami a vírus külsején van, és az ez ellen képződő ellenanyagok megakadályozzák, hogy a vírus megfertőzze a sejtjeinket, ha élő vírus jut be a szervezetünkbe.”

Korábban hírt adtunk arról, hogy brit tudósok szerint is biztonságos és hatékony a Szputnyik V. A teszteken mintegy  20 ezren vettek részt. Közülük 15 ezren kaptak kétszeri oltást 21 napos eltéréssel, 5 ezren placebót.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Romániában hétfőtől megnyitják az iskolákat. Az elnök szerint a diákok többsége visszatérhet az iskolapadokba.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés