Németország | 2021. 02. 05. – 20:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy német állatklinikán betanított kutyák az emberi nyálból vagy a légutak váladékából 94 százalékos pontossággal szagolják ki az új koronavírus, a SARS-CoV-2 okozta betegséget.

"A fertőzött emberek sejtjeiből származó illat kiszimatolására tanítottuk be a kutyákat"

- mondta el Esther Schalke, a német fegyveres erők kutyáinak egyik állatorvosa, írja az Origo.

Filou, egy hároméves belgajuhász és Joe Cocker, egy egyéves cocker spániel is a Hannoveri Egyetem kisállatklinikáján kapta a kiképzést.

"Elvégeztünk egy tesztet, amelyen koronavírusos páciensek mintáit szagoltattuk a kutyákkal, és az 1012 nyál- vagy légútiváladék-mintából 94 százalékos biztonsággal azonosították a fertőzöttséget. Tehát a kutyák valóban képesek kiszimatolni, hogy egy ember fertőzött-e vagy sem" - mondta Holger Volk, a klinika vezetője.

A vírus nem bocsát ki szagot, de megváltoztatja az érintett emberi sejtek anyagcseréjét,

amely alapján a kutyák ki tudják szagolni a kóros eseteket - tette hozzá.

Stephan Weilt, Alsó-Szászország miniszterelnökét meggyőzte a kutatás, és megvalósíthatósági tanulmányokat kért, mielőtt a kutyákat a mindennapi életben, például koncertek előtt is bevetnék.

"Most néhány kiválasztott esemény előtt kell tesztelnünk őket" - tette hozzá a politikus, aki szerint például kisebb rendezvények megtartását vagy az étteremlátogatást lehetne biztonságosabbá tenni a kutyák segítségével, és be lehetne vetni őket a határátkelőhelyeken, repülőtereken is.

Finnországban a betanított kutyák szeptemberben kezdték próbaképpen Helsinki Vantaa repülőterén az utasok mintáinak szimatolását más szűrési módszerek mellett.

Chilében a santiagói nemzetközi repülőtéren is igénybe veszik az állati segítséget.

Korábban hírt adtunk arról, hogy brit tudósok szerint is biztonságos és hatékony a Szputnyik V. A teszteken mintegy  20 ezren vettek részt. Közülük 15 ezren kaptak kétszeri oltást 21 napos eltéréssel, 5 ezren placebót.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a következő hónapokban pöröghet fel a vakcinagyártás. Világszerte arra keresik a megoldást, hogyan lehetne rövid idő alatt felpörgetni a koronavírus elleni oltóanyaggyártást.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!