Ukrajna | 2021. 02. 12. – 11:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában február 15-18. között erőteljes lehűlés várható. Az ország északi régióiban a levegő hőmérséklete mínusz 25-30 fokig süllyedhet – számolt be Mikola Kulbida, az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának hidrometeorológiai központjának igazgatója.

Ukrajnában a legalacsonyabb téli hőmérséklet -42 fok Celsius volt.

 Ezért a várható fagyok a normál tartományon belül vannak - írja a Golos.ua.

Ugyanakkor az éghajlati változások a légköri folyamatok hirtelen változásához vezetnek, és nem csak a napi átlagos hőmérséklet emelkedéséhez vezetnek. A hirtelen bekövetkező fagyás a globális klímaváltozásokkal is magyarázható – jegyezte meg Kulbida.

"Ukrajna éghajlata így vagy úgy változik. Az elmúlt 25 évben a téli átlagos hőmérséklet több mint 2 fokkal emelkedett.  

És ez nagyon fontos, valamint az a tény, hogy a nyári átlaghőmérséklet csaknem 2 fokkal emelkedett. Ezért a téli időszak időtartama jelentősen csökkent. A tavasz nagyjából két héttel korábban érkezik. Az alacsony hőmérsékletű napok száma is 3-4-szeresére csökkent, a magas hőmérsékletű nyári napok száma pedig éppen ellenkezőleg, 2-3-szorosára nőtt" - jegyzi meg a hidrometeorológus.

Mikor várható a tavasz az időjárás szempontjából, Mikola Kulbida nem jósolta meg, mivel az Ukrán Hidrometeorológiai Központ csak 15 napos előrejelzést tud tenni. 

Az időjáráselőrejelzők szerint a csapadék intenzitásának csökkennie kell.  

Február 11-én, csütörtökön azonban a szakemberek újabb télcsapásra számítanak. Az előzetes előrejelzések szerint csak hétvégén csillapodik a hóesés. Ám a Központ szerint a kemény tél még nem fejeződött be.

"A jövőben az időjárási viszonyok javulása már a hétvégétől kezdődik. Megszűnik a csapadék, de hideg levegő várható. A jövő héten nem várható jelentős csapadék. A levegő éjszakai hőmérséklete azonban szinte az egész területen mínusz 15-20 fokig süllyed" - mondja Vladiszlav Bilik, az Ukrán Hidrometeorológiai Központ időjáráselőrejelzője.

Korábban hírt adtunk arról, hogy megáradtak a folyók Kárpátalján. Kárpátalján a nagy mennyiségű csapadék áradásokat okozott, és öt folyó kilépett a medréből.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy hólavina zúdult a Kijev-Csap autóútra. Lemberg megyében hólavina zúdult a Kijev-Csap nemzetközi autóútra. Az esetről videó is készült.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!