Dél-Amerika | 2021. 01. 04. – 21:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A gyorsan növekvő erőforrás-felhasználás és az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbá váló tűzesetek miatt az amazóniai esőerdők jövője veszélybe került.

A legújabb kutatások szerint az ott hemzsegő lenyűgöző élet egyre sivárabbá válik,

de a legrosszabb forgatókönyvek az ott élők megélhetési esélyeit is egyre csekélyebbnek látják - írja az Origo.

Robert Toovey Walker, a floridai egyetem geológusa a minap publikálta tanulmányát az Enviroment: Science and Policy for Sustainable Developement szaklapban, amelyben áttekintette az amazóniai esőerdőkkel kapcsolatos, legújabb kutatásokat és komor következtetésre jutott.

Miután a száraz évszakok egyre hosszabbá válnak, ez hamarosan már nem teszi lehetővé az esőerdők számára azt az öt éves, regenerálódási időszakot, amelyre a növényzetnek szüksége van az újjáéledésre.

Amazónia déli része számíthat arra, hogy a jelenlegi ütemben valamikor 2064 előtt eléri azt a fordulópontot, amikor a száraz évszak még hosszabb lesz

– mutatott rá Walker a ScienceAlert online tudományos portálnak.

– A tűzesetek száma októberre meghaladhatja a korábbi horrorisztikus jelenségeket: egy év alatt akár 50-55 százalékkal több erdő pusztulhat el Brazíliában.

A modellek az egymás után eldőlő dominókhoz hasonlóan azt prognosztizálják, hogy a déli területeken az erdők legalább 30-50 százaléka eltűnik, ami akár 40 százalékkal is csökkentheti az eső mennyiségét. Ez a trópusi erdőket nyílt erdővé vagy szavannává változtathatja.

Az erdei ökoszisztéma pont úgy működik, mint egy szivattyú, ahol az erdő újrahasznosítja a nedvességet, amely támogatja a regionális csapadékmennyiséget – magyarázta a szakember. – Ám ha tovább pusztul az erdő, akkor a csapadék mennyisége is csökken, ami végül magát a „szivattyút" is roncsolja.

Hozzátette: ha ez a szörnyű forgatókönyv bekövetkezik, akkor számos növény- és állatfaj kihalhat, miközben eltűnik a vízbiztonság több mint 35 millió ember számára, akik ebben a régióban élnek.

Ők azok, akiknek nem csak a biodiverzitás vagy a környezet miatt kell aggódniuk, mert a következő étkezésük is veszélybe kerülhet. 

A jelentés szerint ha üvegházgázok kibocsátásának szintje a század végéig magas marad, akkor Amazónia nagy része instabillá válhat és ki is száradhat. Az adatok szerint ezért a következő 44 év kritikus lehet.

Korábban hírt adtunk arról, hogy áramhiány lehet Japánban, ha minden autót elektromosra cserélnének. Miközben a globális autóipar egyre nagyobb hangsúlyt fektet az elektromos modellekre, a világ egyik legnagyobb autógyártója igen szkeptikus a témában.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy elhunyt a világ legerősebb gyermeke. Az oroszországi Nalcsik (Нальчик) városában meghalt Jambulat Hatokhov orosz szumóbirkózó, aki a világ legerősebb kisfiújaként került a Guinness Rekordok Könyvébe.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés