Magyarország | 2021. 01. 27. – 11:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja tájékoztatást adott a magyar fejlesztésű koronavírus-gyógyszer fejlesztési állapotáról.

Amerikai, orosz, és német vakcinák már vannak Magyarországon, de vajon mikor láthatunk hazai terméket?

Minden bizonnyal már nem kell rá sokat várni – mondta Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Karának dékánja a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorából, írja a Hirado.

„Az  állatmodelleken már tesztelt ellenszer minden téren pozitív eredményeket mutat, és a sejtkísérletek után kiderült, hogy valóban képes ellenállni a fertőzésnek. A hörcsögök képesek a leghasonlóbb tünetek kimutatására, így ezek a rágcsálók bizonyultak világszerte a legjobb tesztalanyoknak” – mondta Kacskovics Imre.

Maga a gyógyszer azonos alapelven működik, mint a vakcina, viszont gyorsabb hatással, mint bármely más készítmény.

Beadás után 12 óra szükséges a védettség eléréséhez

Az eddigi tapasztalatok alapján korai és közepes stádiumú fertőzötteknek ajánlott beadni az új gyógyszert. Az ellenszer védeni fog a mutálódott vírusfajták ellen is, mivel a sejtet védi, és így nem képes megtelepedni a szervezetünkben a kórokozó – mondta a szakember.

A Richter Gedeon gyógyszergyár Debrecenben található biológiai üzemében sikerült elkészíteni a kutatók által megtervezett fehérjemolekula-alapú ellenanyagot.

Előállítása nagyüzemben történik, nincsenek kiszolgáltatva külső hatásoknak és egyszerre nagy mennyiséget képesek gyorsan létrehozni.

Legfőképp infúzió formájában lesz majd elérhető, de aeroszolként is beszerezhetővé szeretnék tenni a légutak védelme érdekében.

Ősz végére már remélhetőleg el lehet kezdeni a klinikai vizsgálatokat is – tette hozzá Kacskovics Imre immunológus.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a világon már 100,2 millió a koronavírus fertőzöttek száma. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy meghaladta 100 ezret a koronavírus áldozatainak száma Nagy-Britanniában. Az elmúlt 24 órában 1631 halálesetről érkezett jelentés, és ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában eddig 100 162 halálos áldozata van a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségnek

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés