Franciaország | 2021. 01. 25. – 15:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Törvény védi a vidéki élet zajait és szagait Franciaországban. Mostantól mindenki köteles elviselni, ha hápog a szomszédban a kacsa, vagy érződik a tehéntrágya szaga.

Az elmúlt években egyre több per indult túl hangos állatok, de még a templomharangok miatt is. Bíróság előtt kellett megvédeni egy kakast is, hogy szabadon kukorékolhasson - írja a Hirado.

Harangzúgás, kolompolás, és madárcsicsergés – ezek a zajok mostantól a kulturális örökség részét képezik Franciaországban.

A traktor brummogása, a tücsök ciripelése, a békák kuruttyolása, de még a tehénlepény szaga is törvényi védelem alá került.

„A fák ágainak és leveleinek sustorgása, az állatok kiáltásainak egyvelege - ezek együtt alkotják a vidék zenéjét" – a szenátus kulturális bizottságának elnöke szerint ez is indokolja, hogy a törvény erejével védjék a vidéki élethez szervesen kapcsolódó szagokat és zajokat.

A szenátus által egyhangúan elfogadott javaslat nem titkolt célja volt az is, hogy elejét vegyék az elmúlt években egyre gyakoribb, és nem ritkán komédiába fulladó pereknek, amelyeket a „gyüttment” új vidékieknek csúfolt városi lakosok indítottak a francia gazdák ellen.

Ezek, a vidékre csak nyaralni járó emberek ugyanis nem ritkán a bíróság bevatkozását kérték,

ha szomszédaik állatai megzavarták a pihenésüket, vagy a szél épp' a hétvégi házuk felé fújta a trágyázott mezők szagát.

Egész Franciaországot megmozgatta az a per, amit egy nagyvárosból leköltözött pár indított újdonsült szomszédjuk, és annak Maurice nevű kakasa ellen.

A friss nyugdíjasok nehezményezték, hogy a kakas túl sokszor és túl hangosan kukorékolt. A vitából végül a gall kakas került ki győztesen, az eset pedig útjára indított egy nemzeti összefogást a vidék hangulatának megőrzéséért.

Hasonló eset történt 2019-ben, amikor egy nőt jelentett fel a városból leköltözött szomszédja, kacsáinak folytonos hápogás miatt.

A bíróság itt is a tollas kétlábúaknak kedvezett, és kimondta: azoknak, akik úgy döntenek, hogy a nagyvárosok zakatolását a vidék csendjére cserélik, meg kell tanulniuk együtt élni az ezzel járó esetleges kellemetlenségekkel is.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a minisztert is kórházba vitték miután ivott a koronavírus elleni „csodaszerből”.  Ezrek ittak Srí Lankán egy koronavírus elleni csodaszerből. Egy minisztert, aki ivott a vízből, koronavírus-fertőzés miatt kórházba vittek.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy több mint 33 millió forintot adtak egy rozsdás kulcsért. Becsült értékének sokszorosáért, 81 900 fontért (több mint 33 millió forintért) kelt el Napóleon Szent Ilona-szigeti börtönének kulcsa.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!