USA | 2020. 12. 04. – 16:51 |

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Origo

Egy amatőr csillagász megtalálhatta a több mint 40 évvel ezelőtt észlelt legendás „Hűha!" jel forrását.

1977. augusztus 15-e óta tartotta lázban az idegenek után kutató lelkes szakértőket és laikusokat az úgynevezett „Hűha!"-jel.

Ez egy erős, keskeny sávú rádiójel volt, amelyet a SETI program keretében dolgozó dr. Jerry R. Ehman fogott a Big Ear (Nagy Fül) rádióteleszkóppal - írja az Origo.

A szignál olyan jellemzőkkel bírt, amelyek egy lehetséges földön kívüli civilizációtól való származásra utaltak, és teljesen eltért a kozmikus háttérzajoktól.

Ehman a felfedezéstől annyira meglepődött, hogy a jelsorozat mellé az angol „Wow!" (Hűha!) felkiáltást írta, innen ered a jel közismert neve.

A szignál mindössze 72 másodpercig tartott, és sosem ismétlődött meg.

Mai napig nem tudni, mi küldhette

Az elmúlt 43 év során a kozmikus „üzenetet" sokan, sokféleképpen próbálták magyarázni, egyelőre kevés sikerrel.

Egy 2017-ben publikált elmélet szerint a rádiójelet egy üstökös bocsátotta ki, ezt azonban az eredeti felfedezést jegyző kutatócsoport cáfolta; egy ilyen égitest ebben a frekvenciasávban nem sugároz rádiójeleket.

Az idegen civilizáció, mint lehetséges eredet, azért is csábító lehetőség, mert a szignál nagyon közel volt az úgynevezett hidrogén-vonalhoz.

Ez a frekvencia mentes a háttérzajoktól, ideális lehet tehát csillagközi kommunikációra.

Az elmúlt évtizedekben a csillagászok nem észleltek ehhez hasonló rádiójelet.

A lehetséges forrás

Habár továbbra sem tudni, ki, vagy mi küldte a rádiójelet, egy amatőr csillagász, Alberto Caballero kísérletet tett a forráshely azonosítására. Caballero az Európai Űrügynökség 1,3 milliárd csillagot tartalmazó Gaia katalógusát böngészte át. Feltételezve, hogy a jelet idegen létforma küldte, a kutató olyan csillagokat keresett, amik a szignál érkezésének irányában vannak, és az élet számára alkalmas exobolygók keringenek körülöttük.

A vizsgálat 15 potenciális jelöltet azonosított, közülük a 2MASS 19281982-2640123 katalógusjelű csillag a legígéretesebb, ugyanis

kísértetiesen emlékeztet a mi napunkra, ráadásul pont azon az égboltrészen található, ahol a hűha! rádiójelet detektálták.

A 2MASS 19281982-2640123 sajnos nagyon messze, 1800 fényévre van a Földtől, így az oda küldött válaszüzenet a mi életünkben biztosan nem érkezne meg. Caballero mindenesetre azt tanácsolja a kutatótársainak, keressenek exobolygókat a távoli csillag körül.

Caballero tanulmánya részletesebben erre az oldalra kattintva olvasható.

Mikrohullámú sütőt is néztek már idegen civilizációnak

Természetesen az sem zárható ki, hogy a tudósokat évtizedek óta izgató rádiójel nagyon is földi eredetű.

Emlékezetes, 2015-ben az ausztrál Parkes Rádióteleszkóp dolgozói ismeretlen rádiójeleket fogtak, ám idővel kiderült, hogy ezeket egy közeli mikrohullámú sütő generálta.

Az is előfordulhat, hogy a hullámokat egy olyan természetes képződmény okozza, amiket még nem sikerült azonosítania a szakértőknek.


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés