USA | 2020. 12. 18. – 19:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Legalább március óta tart az a kiterjedt kibertámadás, amelynek révén hackereknek sikerült behatolniuk az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek és kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeinek számítógépes hálózatába – erősítette meg csütörtökön az amerikai infrastrukturális és kiberbiztonsági ügynökség, a CISA.

A hackerek türelemről, műveleti biztonságról és mindenre kiterjedő jártasságról tettek tanúbizonyságot e behatolások során – közölte CISA,

amelyet négy nappal azután adott ki, hogy utasította a kormányzati intézményeket, válasszák le számítógépeiket a hackerek által kihasznált SolarWinds szoftverről - írja az MTI.

A SolarWindet számos kormányzati intézmény és magáncég használja az Egyesült Államokban.

Még tart a nyomozás annak tisztázására, hogy pontosan milyen kiterjedtségű volt ez a kibertámadás, és a támadók milyen információkhoz jutottak hozzá.

A behatolást először a FireEye amerikai kiberbiztonsági cég jelentette, az Egyesült Államok hírszerző ügynökségeit is értesítve arról támadásról, amelyet a jelek szerint egy állami szereplő hajtott végre, és "kormányzati ügyfeleket" vett célba.

A támadást biztonsági szakértők széles körének meggyőződése szerint Oroszország által támogatott hackerek követték el. Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn valótlanoknak minősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Oroszország áll az amerikai pénzügyminisztérium és a Nemzeti Távközlési és Információs Hivatal (NTIA) számítógéprendszere elleni behatolások mögött.

Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága szerdán megerősítette, hogy a hírszerző ügynökségektől tájékoztatást kaptak a kibertámadásról.

"E támadás súlyossága és időtartama jól mutatja, hogy továbbra is hatalmas és sürgős teendőink vannak kulcsfontosságú információink és hálózataink védelme terén, s hogy az ellenégeinknél gyorsabban kell cselekednünk, hogy lépést tudjunk tartani" – hangsúlyozta egy nyilatkozatban Adam Schiff, a hírszerzési bizottság elnöke.

A tisztségviselők által ezen a héten nyilvánosság elé tárt tömeges kiberhadjárat a Microsoft amerikai szoftverfejlesztő óriást is elérte – mondták a Reuters hírügynökségnek az ügyet jól ismerő források.

A redmondi székhelyű vállalat maga is használta a SolarWinds társaság hackerek által kihasznált hálózatkezelő szoftverét,

és saját terjesztésű alkalmazásai révén mások is kitetté váltak a támadásnak.

A Microsoft azonban egyelőre nem válaszolt a Reuters érdeklődésére, hogy felhasználói közül hány embert érinthettek a megfertőzött alkalmazások.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az USA-ban jövőre önvezető autók is szállíthatnak majd házhoz. Az USA-ban a Walmart 2019-ben kezdett el dolgozni a Gatik nevű céggel, hogy önvezető teherautókat teszteljenek Bentonville és Arkansas között.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az új elektromos Mustang a Ford 11 milliárd dolláros befektetésének része, mellyel a 2022-es elektromos átállást célozta meg. A Ford arra számít, hogy 2022 végére az eladott autónak a felében lesznek hibrid és elektromos hajtásláncok.

Forrás

MTI


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés