Franciaország | 2020. 12. 17. – 19:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Egy embernek 80 ezer eurót is megért, hogy a védőüveg „torzító” hatása nélkül láthatja a világ leghíresebb festményét, Leonardo da Vinci Mona Lisa című képét.

Egy lelkes művészetrajongó 80 ezer eurót, azaz 28 mililó forintot fizetett azért,

hogy a védőüveg mögé pillantva nézhesse meg a Mona Lisá-t, a világ leghíresebb festményét a párizsi Louvre-ban - írja az MTI.

A kivételes lehetőséget egy árverésen licitálva lehetett elnyerni, amelyen a Louvre pedagógiai programjainak támogatására gyűjtöttek pénzt az interneten.

A Christie's és a Drouot aukciósház által lebonyolított kéthetes aukció összesen 2,365 millió euró (840 millió forint) bevételt hozott.

A Mona Lisá-val való „személyes találkozás” a vártnál sokkal többért kelt el, ugyanis előzetesen 10 és 30 ezer euró körüli leütési árral számoltak a szervezők.

A legtöbbet ajánló licitáló a védővitrinből kivéve nézheti meg a festményt,

az éves szakmai szemle alkalmával, amelyen általában nem vehet részt kívülálló. 

Egyébként az árverésen a legtöbb pénzt Pierre Soulages kortárs francia festő egy képe hozta. Az 1962-ből származó festmény 1,4 millió euróért kelt el, a becsült legmagasabb árnál 200 ezer euróval többért.

A Vacheron Constantin svájci manufaktúra egy különleges órájáért pedig 280 ezer eurót fizettek.

Az árverés bevételéből a Louvre oktatási projektjeit finanszírozzák, valamint egy 1150 négyzetméteres művészeti stúdió létrehozását, amelyet szintén oktatási célokra szánnak.

Korábban írtunk arról, hogy idén is megérkezett a betlehemi békeláng Ukrajnába. A békelángot este vették át a Lemberg megyei cserkészek a lengyel cserkészektől a Sehényi ukrán-lengyel nemzetközi ellenőrző ponton.

Emlékeztetünk arra is, hogy kigyulladt karácsonyfa miatt ugrottak ki a harmadikról a gyerekek. A tűzet egy füstölő okozta, ami túl közel került a fenyőhöz.

Forrás

MTI


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés