USA | 2020. 12. 10. – 16:00 |

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A Microsoft novemberben bevezetett egy új funkciót, a „Termelékenységi pontszám”-ot, amelynek segítségével a vállalati vezetők nyomon követhetik, hogy alkalmazottaik milyen módon, milyen sűrűséggel használják a Microsoft eszközkészletét.

A Gizmodo szerzőjének óhatatlanul a Big Brother jutott eszébe, aki mindent lát, mindent megfigyel - írja a Hirado.

Ez bizony orwelli rémálomnak tűnhet, és az adatvédelmi szakértők is kritizálják a vállalatot, mert ezzel gyakorlatilag teljes körű felügyeletet hoz létre a munkahelyeken – írja az oldal.

„A termelékenységi pontszám lehetőség”

Amikor a Microsoft októberben először bejelentette ezt a funkciót, a vállalat úgy kommunikált, hogy ezzel „lehetőséget ad a munkavégzés átalakításához”.

Az eszköz 73 mutató alapján gyűjt adatot az alkalmazottak viselkedéséről, és minden hónap végén bemutatja a vezetőknek – írja a Forbes.

Rögzítik, hogy a dolgozók milyen gyakran kapcsolják be kamerájukat virtuális megbeszéléskor, milyen gyakran küldenek e-mailt, rendszeresen hozzájárulnak-e megosztott dokumentumokhoz vagy csoportos csevegésekhez, valamint hogy hány napig használták az elmúlt hónapban a Microsoft alkalmazásait, mint például a Word, az Excel, a Skype, az Outlook vagy a Teams. Ez csak néhány a funkciók közül.

Nem a munkavállalót figyelik meg a Microsoft szerint

A Microsoft 365 vállalati alelnöke, Jared Spataro egy blogbejegyzésben hangsúlyozta, hogy a november 17-én startolt funkció nem munkafigyelő eszköz, és hogy a Microsoft az adatvédelem iránti elkötelezettségének bizonyítására számos biztonsági intézkedést beépített a programcsomagba.

Példaként hozta fel, hogy az alkalmazottak termelékenységi pontszámát egy 28 napos időszak alatt összesítik, és adatvédelmi kontrollok biztosítják az adatok anonimizálását vagy akár teljes eltávolítását.

Azt természetesen Spataro elmulasztott megemlíteni, hogy a fentieket irányító kezelőpaneleket csak egy rendszergazda vagy a vezető érheti el, ami alapvetően nulla biztonságot jelent azoknak az alkalmazottnak, akik jogosan aggódnak a magánélet esetleges megsértése miatt.

A Guardiannek a Microsoft szóvivője a funkciót „opt-in élménynek” nevezte, de az kétségtelenül tény, hogy nem a munkavállalók döntenek, nincs választási lehetőségük.

„A termelékenységi pontszám egy opcionális tapasztalati mutató, amely betekintési lehetőséget ad az informatikai rendszergazdáknak abba,

hogy miként használják a technológiát és az infrastruktúrát a munkavállalók” – mondta a szóvivő.

Hozzátette: „a funkció segíti a szervezeteket abban, hogy maximálisan kihasználják technológiai befektetéseiket úgy, hogy tisztán láthatnak gyakori problémás esetekben, mint amit például a hosszú indítási idő, a nem eléggé hatékony dokumentum-együttműködés vagy a rossz hálózati kapcsolat.”

Amikor a disztópia szó már semmit sem fejez ki

David Heinemeier Hansson, a Basecamp irodacsomag társalapítója a hét tweetjeinek sorozatában igen erősen fogalmazva azt írta, „a disztópikus szó messze nem elég erős ahhoz, hogy leírja a Microsoft frissen kinyílt pokollyukát”.

Hangsúlyozta: „a munkahelyen folyamatos megfigyelés alatt állni egyenértékű pszichológiai bántalmazással a dolgozók számára.”

Wolfie Christl adatvédelmi kutató ezt a funkciót sok szinten problematikusnak nevezte, rámutatva, hogy bár a Microsoft lehetőséget kínál a munkaadóknak az alkalmazottak megfigyelésének kikapcsolására, az alapértelmezés szerint azonban engedélyezve van, amikor először elindítják a Microsoft 365-öt.

Hozzátette, hogy a Microsoft új eszköze akár illegális is lehet az Európai Unióban, tekintettel az unió általános adatvédelmi rendeletére (GDPR), amely részletesen szabályozza, hogyan férhetnek hozzá a vállalatok a felhasználói adatokhoz.

Hátborzongató rendszer

Heinemeier Hansson egyik tweetjében így foglalta össze a benne felmerült kérdéseket: „hogy mennyire hátborzongató ez a rendszer, képzeljünk el egy olyan embert, aki stopperórával és egy notesszel áll mögötted.

Gondosan feljegyzi, mennyi időt töltesz el az egyes feladatokkal, utána összeállít egy dossziét, és jelentést tesz a vezetésnek.”

A munkahelyi felügyelet különösen elterjedt aggodalomra adott okot ebben az évben, mivel a járvány egyre több embert kényszerít otthoni munkavégzésre. Júniusban a Gartner kutatócég megállapította, hogy

a munkáltatók 16 százaléka gyakrabban használ ellenőrzési eszközöket,

hogy nyomon kövesse munkavállalóinak számítógép-használatát, belső kommunikációját és az egyéb adatokat.

És, mivel a koronavírus-esetek továbbra is rekordmagasságba emelkednek az Egyesült Államokban, a szakértők szerint ezen eszközök fejlesztése és alkalmazása a későbbiekben tovább fokozódik.

Korábban a Kárpátinfo.net hírt adott arról, hogy az új intelligens autó megfigyeli a vezetőt, így azok akik betartják a sebességkorlátozást és általában szabályosan vezetnek, alacsonyabb díjakra számíthatnak 

Forrás


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés