USA | 2020. 12. 10. – 06:01 |

Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Az alváshiány nemcsak az emberi szervezetet viseli meg, hanem úgy tűnik a gépeket sem kíméli.

A gépek és a központi idegrendszerrel rendelkező élőlények között az egyik legalapvetőbb különbség, hogy utóbbiaknak a pihenés elengedhetetlen létszükséglet, írta a Hirado.hu.

A Los Alamos Nemzeti Laboratórium kísérletei azonban megcáfolni látszanak ezt az elméletet, mivel úgy tűnik, az élő agyat utánzó mesterséges intelligenciák ebben is utánozzák a kapott mintákat – írja az American Scientific.

A laborkísérletek során olyan ideghálózatokon dolgoznak, amelyek megközelítik az emberek és más élőlények érzékelési mintáit. Ez annyit jelent, hogy a mesterséges intelligencia, akár egy gyermek, elkezdte különböző csoportokba pakolni a látott objektumokat. Kiderült, hogy bár egy gyermek nem tudja mi az antilop, az oroszlán, vagy épp a pingvin, mégis külön csoportokba teszi őket. Ugyanígy viselkedik a mesterséges intelligencia is.

Fény derült arra is, hogy a folyamatos tanulás állapotába kényszerült intelligencia előbb-utóbb túlterhelődik, és instabillá válik. Ebből az következik, hogy szüksége van bizonyos pihenőidőre. A kísérletet lefolytató szakértők eszköztárában utolsó lehetőségként merült fel az instabil hálózat helyrehozatala érdekében egy, az alváshoz hasonló szimuláció.

Az eredmények azt mutatták, hogy a mesterséges intelligenciának is szüksége van az alváshoz hasonló állapotra, hogy megtartsa stabilitását, és ne érjék hallucinációk.

Mivel a kutatók egyre inkább az emberi idegrendszerhez hasonló hálózatokat építenek, aligha meglepő, hogy a gépeknek is hasonló igényei támadnak, mint az embernek. A gépi alvás tanulmányozása segíthet az emberi alvás megértésében is.

Forrás


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés